Wil je Net als ik Patronen Doorbreken?
09 februari 2015 
1 min. leestijd

Wil je Net als ik Patronen Doorbreken?

Ik vind het fijn om naar mijn patronen zoals gewoontes te kijken. Waarom? Zo leer ik mezelf beter kennen en kan ik goed voor mezelf zorgen en hebben anderen mensen of situaties zo weinig mogelijk controle over mij. Dat betekent een stuk autonomie, persoonlijke vrijheid dus.

Zo begon ook het volgende verhaal…

Op 13 december 2014 werd het water niet warm toen ik de warme kraan van de douche opendraaide. Hoe lang ik ook stond te wachten, het ging niet gebeuren. Terugdenkend aan mijn douche in Peru die ijzig koud was, stapte ik er toch maar onder.

Alhoewel ik snel aan het wassen sloeg (ja ook mijn haar zelfs…) kreeg de kou behoorlijk vat op me. Na korte tijd stapte ik uit de douche  en de normaal koude badkamer voelde behaaglijk aan.

Wat een energie. Stoom uit mijn oren!

Mijn energie was die dag zo enorm, iedereen dacht dat ik iets ‘verkeerds’ genomen had. Vanaf dat moment besloot ik alleen nog maar koud te douchen. Nu bijna 2 maanden. Ondertussen heb ik zelfs twee keer een koud bad genomen.

En dan opeens dat onderzoek

Halverwege deze periode vertelde een oud collega dat een onderzoeksteam van een ziekenhuis naar mensen zocht die koud wilden douchen. Dat kon ook koud afdouchen zijn in periodes van 30, 60 of 90 seconden. Ondertussen stond ik al 5 minuten onder de koude douche, alleen maar koud en niet warm ervoor. Natuurlijk mezelf wel aangemeld.

Of ik helemaal gek geworden was

Veel mensen vragen waarom ik dat doe. Sommige verklaren mij zelfs voor gek. Ik weet het niet, maar het overkwam me gewoon. Vooral omdat het zo goed voelt, ga ik door. Het schijnt ook echt goed voor je weerstand, je immuunsysteem te zijn.

Meer rust. Meer energie

Wat voor mij het allergrootste winstpunt is, is het contact met m’n lijf. Ben veel bewuster van mijn lichaam en vooral van mijn ademhaling. Hierdoor voel ik meer rust en heb tegelijkertijd veel energie. Krijg hierdoor meer dingen af en dat draagt bij aan een voldaan gevoel.

Plotseling ging het helemaal anders

Zo ongeveer na een week of 4 merkte ik dat helemaal niet meer twijfelde of ik ’s morgens de koude douche zou pakken. Die twijfel zat er natuurlijk wel eens, zo van ‘vandaag maar een keertje warm’. Maar na 4 weken ging ik als automatisch er onder. Voor mij een bewijs dat een nieuw patroon, hoe lastig het ook lijkt toch redelijk snel overgenomen wordt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen