Mijn Persoonlijke Helweek. Een Bijzonder Verslag
09 februari 2015 
6 min. leestijd

Mijn Persoonlijke Helweek. Een Bijzonder Verslag

Sinds 199mijn persoonlijke helweek6 ben ik bezig met persoonlijk ontwikkeling. Maar als ik terugblik op de afgelopen Helweek zie ik dat in zo’n korte tijd er veel kan gebeuren. Misschien is de tijd nu anders dan in 1996. Alles lijkt nu tot sneller resultaat te moeten leiden. Kijk maar naar het maken van foto’s. Je ziet direct het resultaat. Sowieso hebben mensen weinig tijd en zijn erg druk (of doen vooral druk).

De Challenge: instant succes

Ik denk dat de challenges die we zien op bijvoorbeeld Facebook een duidelijk signaal zijn dat we ‘instant succes of geluk willen’. Een strakke buik binnen 30 dagen. Netjes afgekaderd, duidelijk en to the point. Tja, willen we dat niet allemaal in een onzekere wereld waarin verandering de enige constante is.

Uitstelgedrag is heel menselijk

Een mens gebruikt die tijd die beschikbaar is om het werk af te krijgen (Wet van Parkinson). Met andere woorden: hoe meer tijd je krijgt, hoe langer je ergens over doet. Dus ook later resultaat. Als er niet voldoende noodzaak is en geen duidelijk tijdskader… vergeet het maar. Not gonna happen!

Doe het juiste voor optimaal resultaat

Het Pareto Principe geeft aan dat 20% van de input 80% van het resultaat levert. Ga maar na en je zult zien dat een relatief klein gedeelte van je werkzaamheden een bijdrage levert aan je doel.

De Helweek combineert vele effectiviteitstechnieken en theorieën over productiviteit in een praktisch 7 dagen formaat. Alhoewel het allemaal zeer simpel is omschreven zijn er wel wat addertjes onder het gras. Wanneer je voldoende doorzettingsvermogen en een grote mate van zelfreflectie bezit kun je het praktisch toepassen. Mensen hebben onbewust voordeel bij het in stand houden van hun patronen. Hierdoor ontstaan terugkerende thema’s. Samen met anderen een Helweek doen leidt vaak tot doorbraken die je lastig in je eentje kun bereiken. Ik heb gekozen het alleen te doen en regelmatig te sparren met de mensen om me heen.

De naam Helweek mag dan misschien aandacht trekken, ik heb het niet als een helweek ervaren en vind ik de naam niet uitnodigend en ook niet uitdagend.

Wat krijgt aandacht in de Helweek

Vooraf aan het uitvoeren van de Helweek lees je het boek en doe je de voorbereidingen. Je kunt je dan volledig focussen op de uitvoering.

En wat wil ik dan

Tijdens de voorbereiding ga je jouw leven in kaart brengen. Waar sta je nu en waar wil je naar toe. Je werkt toe naar een concreet doel voor tijdens de week en je bepaalt ook een strategie hoe je dat wilt bereiken. Het gaat erom dat je nu voor eens en altijd echt aan de slag gaat met dat wat je diep van binnen echt wilt. Hier komen alle beperkende overtuigingen al direct naar boven en dit kan best een lastig proces zijn omdat je niet alle blinde vlekken ziet. Het inschakelen van de mensen om je heen door te vragen wat ze van je vinden helpt om inzichten te verwerven over hoe mensen je zien.

Confronterend… iets dat je weet, maar gewoon niet doet!

Waar ik zelf tegen aanliep in de afgelopen periode is dat ik geen duidelijke focus had. Hierdoor was ik vooral aan het werk en kon dankzij een enorm doorzettingsvermogen door blijven gaan, maar waren de resultaten versnipperd of niet direct zichtbaar. Als je het stuk hiervoor hebt gelezen weet je wel dat dat leidt tot een vicieuze cirkel. Het stellen van concrete doelen is ook iets dat ik lastig vind, ondanks dat ik bijna 20 jaar precies weet hoe dit werkt. Best wel confronterend. Gelukkig heb ik de juiste mensen om me heen waar ik mee kan sparren.

En dan begint het echt

Leven buiten je comfortzone levert, naast inzichten in je capaciteiten, meer zelfvertrouwen en een proactieve houding op. Dit zijn de ingrediënten:

 • Maandag 0500 uur beginnen en zondag 2200 uur stoppen
 • Iedere ochtend 0500 uur op en 2200 uur naar bed
 • De hele week extreem hard werken, met focus, heel bewust en plichtsgetrouw
 • Trouw blijven aan je plan
 • Privézaken uitstellen tot de avond
 • Geen social media onder werktijd
 • Iedere dag fysiek trainen
 • Uitsluitend gezond eten
 • Geen TV
 • Zelf voegde ik er nog iedere dag koud douchen aan toe. Zie ook mijn vorig artikel.

Iedere dag heeft zijn eigen thema

 1. Gewoontes in kaart brengen
 2. Werken met modus en focus
 3. Timemanagement
 4. Niets uitstellen
 5. Rust en herstel
 6. Innerlijke criticus positivo
 7. Je leven in perspectief

Mijn persoonlijke kracht is enorm toegenomen

Het is verhelderend om te zien hoe je gefocust kan zijn, maar ook welke gewoontes je hebt die helemaal niet bijdragen aan het bereiken van je doel. Alleen al het vroeger opstaan heeft mijn patronen doorbroken. Er ontstond meer ruimte voor meditatie en fysieke oefeningen waardoor mijn algehele energieniveau gedurende de dag op peil bleef. Door mijn duidelijke focus en persoonlijke kracht kon ik allerlei verleidingen weerstaan. Zelfs toen ik ’s avonds een workshop gaf en pas om 2330 uur op bed lag ging ik er 0500 uur uit om onder de koude douche te stappen. Geen centje pijn. Ook de dag zonder slaap ging moeiteloos en was mijn productiefste dag ooit.

Afleiding ligt op de loer

Zoals ik al eerder schreef, ik weet als geen ander hoe motivatie werkt. Ik train en coach mensen om hun doelen te bereiken, zichzelf te vinden, succesvol en vooral gelukkig te zijn. Nu geloof ik ook wel dat juist mijn ervaring heeft geleid tot een succesvolle helweek. Ik was in staat om snel naar de kern van mijn uitdagingen te gaan en ga niet toe aan allerlei verleidingen. Uitstelgedrag of vroegtijdig stoppen ligt gevaarlijk op de loer en kan zomaar je week verstoren.

Mijn ‘persoonlijke’ leermeester. Een kapotte CV?

Twee maanden geleden begon ik met koud douchen, dat begon met een kapotte CV. Wanneer je dat artikel leest zul je misschien meekrijgen hoe dit mijn patroon echt heeft doorbroken. De uitdaging om iedere dag koud te douchen en af en toe een koud bad te nemen heeft mij teruggevoerd naar vroegere tijden en vooral laten voelen waar het echt om gaat. Dit is niet te omschrijven, het enige dat ik kan zeggen is dat de kou mijn leermeester is. Een leermeester zonder woorden, zonder emotie en zonder enig belang in jou.

Echte uitdagingen met echte resultaten

Deze helweek heeft mij ontzettend veel geleerd en opgeleverd. Buiten een opgeruimde kamer, duidelijke doelstellingen, doorbreken van patronen, energie en rust heb ik ook concrete resultaten geboekt.

Ik ga niet mijn hele todo lijst vertellen, maar het belangrijkste resultaat dat ik heb bereikt is het geven van een webinar. Ik stelde dit al een half jaar uit, probeerde veel software uit maar heb in deze week een keuze gemaakt en direct een webinar georganiseerd en dit is heel goed ontvangen. Het past precies in mijn persoonlijke doelstelling de modernste sjamaan van Nederland te zijn. Met een missie… Mensen laten zien hoe ze met behulp van vergeten kennis stressvrij zichzelf kunnen zijn.

Hoe alles integreert

Bij de veel trainingen en opleidingen is de vraag hoe je iets kunt integreren in je dagelijks leven. Zowel de Helweek als het koud douchen is een volledige integratie. Het begint met het veranderen van slechts 1 gewoonte. Niets meer en niets minder, maar wel met een duidelijk doel voor ogen. Wat helpt is weten hoe ons interne motivatie- en waarderingssysteem werkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen