Meer Energie? 4 Tips Over Hoe Een Gebroken Raam Jou Kan Helpen.
04 juni 2015 
2 min. leestijd

Meer Energie? 4 Tips Over Hoe Een Gebroken Raam Jou Kan Helpen.

Gelijk lezen en niet voor je uit schuiven!

Onlangs werd ik in het boek ‘The Tipping Point’ (Het Beslissende Moment) geconfronteerd met de ‘Broken Window’ theorie. Ik had er wel eens van gehoord, maar nog nooit in verdiept.

In het boek ‘The Tipping Point’ van Malcolm Gladwell beschrijft hij deze theorie aan de hand van een voorbeeld in New York.

De ‘Broken Window’ Theorie

In het kort komt de theorie hierop neer. Wanneer er ergens iets stuk is, er graffiti gespoten is of het gewoon vies is, lijkt het alsof dat een vrijbrief is om er maar een zooitje van te maken.

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Misschien ken je dat vanuit je eigen situatie. Er ligt een stapeltje was, en je gooit er steeds meer op. En daarom heen ontstaat ook een mate van rommeligheid. Zo zijn er waarschijnlijk wel meer plekken waar het een en ander zich verzamelt. Kijk eens op je bureau bijvoorbeeld…

Begin bij de oorzaak van het probleem

Nu hebben ze een proef gedaan in New York waarbij ze alle graffiti telkens van de metro’s af haalden. Ieder nieuw kunstwerk werd direct schoongemaakt. Dat was stap 1. Voorheen bleef alles gewoon zitten en liep de criminaliteit enorm de spuigaten uit.

Stap 2 was het direct oppakken bij zwartrijden. De mensen sprongen eerst gewoon over de poortjes heen. En de politie deed niets omdat heen kaartje slechts anderhalve dollar kost. De moeite niet dus. Daarbij kwam natuurlijk al die administratie en vervoer naar het bureau. Niet erg handig dus. Wat ze hebben gedaan, is een bus uitgerust die alle overtreders gelijk kon bekeuren en registreren.

Bijkomend feit was dat de mensen die opgepakt werden, vaak criminelen waren. Meestal werden ze nog gezocht ook en waren ze in het bezit van wapens.

Dit alles leidde tot een enorme teruggang van de criminaliteit in de ondergrondse van New York.

Hoe kun jij deze theorie direct toepassen?

  1. Ruim jouw werkplek op. Zorg dat er alleen dat ligt wat je nodig hebt voor het werk dat je voor de komende tijdsperiode gepland hebt.
  2. Voorkom nieuwe ‘stapeltjes’ door vanaf nu direct alles op te ruimen.
  3. Zorg voor een goede flow van je ‘rommel’ (bijv. bonnetje>scannen>mailen>weggooien)
  4. Straf jezelf niet als het weer een rommeltje wordt, maar ruim het met een glimlach op.

Het hele gezin geniet ervan 🙂

Wanneer je deze gewoonte de tijd geeft in te slijten bij je, zul je merken dat het effecten heeft op andere vlakken. Ik krijg altijd weer heel veel ruimte in mijn hoofd en zin om aan de slag te gaan. Mijn energie en enthousiasme is dan weer op peil en zie ineens praktische oplossingen voor alles en nog wat.

Laat je me hieronder weten hoe het bij jou werkt?

Veel succes!

Meer informatie

Over de schrijver
Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 01 Jul 2010

Dag Alex,Context heeft zeker een relatie met gedrag. Deze context mag je nog iets anders interpreteren. Niet New York, maar jouw persoonlijke omgeving. Die omgeving om je heen geeft vaak aanleiding om niet aan iets te beginnen. Eenmaal een opgeruimd bureau, blijft het voor een tijd 'clean'. Tot het eerste stapeltje.Daarnaast is de context ook weer een uiting van je innerlijk. Zo buiten, zo binnen. Dus 'the more clutter in your head, the more on your desk'. Dat betekent aanpakken van binnenuit. En dat kan weer een relatie hebben met de context waarin je je begeeft... je relatie, werk etc. die maakt dat je van binnen een rommeltje hebt. Zo kun je eindeloos doorgaan. Ik bedoel de Kosmos, ervaar je het als chaos of....Groetjes,FrankOn 06/30/10 3:11 AM, Alex wrote:--------------------Frank, Mooie brug en metafoor die je maakt naar jouw expertisegebied. Welliswaar ander context (de straten van New York) edoch zelfde uitdaging (persoonlijk leiderschap)! Roept wel een vraag bij mij op: In hoeverre ligt er volgens jou een relatie tussen het fenomeen wat je beschrijft en de context waarin het plaatsvindt? Context is toch immers altijd bepalend in relatie tot gedrag? Misschien een interessante stelling voor een groepsdiscussie! groet, Alex.

Victor Haze
Door

Victor Haze

op 08 Jul 2010

Ik heb laatst volgens mij in Nieuwslicht een zelfde experiment gezien in een straatje in Utrecht. http://bit.ly/aFHFGtHeb de aflevering even erbij gezocht. Interessant om te zien dat een beeld niet in overeenstemming ander gedrag teweeg kan brengen.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 10 Jul 2010

Ja. Mooi hè Victor. Dank voor je bijdrage. Groet,Frank

Caroline Heymans
Door

Caroline Heymans

op 15 Jul 2010

Beste Frank,Interessant stuk. Ik kende de theorie niet, maar ik had voor mezelf al iets dergelijks bedacht.Het doet me trouwens ook denken aan een sociaal-psychologisch experiement waarover ik heb gelezen. In dat experiment werden proefpersonen in een ruimte aan een taakje gezet. Een van de ruimtes rook enorm naar schoonmaakmiddel (stond een emmer met sop ergens verstopt). De proefpersonen kregen iets te eten (kaakjes of zo). Tijdens observatie bleek dat de proefpersonen in de ''lekker ruikende' ruimte vaker de kruimeltjes opruimden dan de proefpersonen in de neutrale ruimte.. Groeten,Caroline

Reactie plaatsen