Hoe verander je een gewoonte - zonder dat je het merkt?
28 november 2018 
2 min. leestijd

Hoe verander je een gewoonte - zonder dat je het merkt?

‘Oké, dan spreken we af dat ik iedere week een webinar geef. Als test. Na 3 maanden kijken we wat het effect is’, zei ik tegen mijn coach.

Eén webinar heb ik gegeven.

“Weten wat je moet doen en het toch niet doen is een big fail.” Vind ik.

Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan.
Waarom doe ik het nou niet?

Zodra ik iets moet doen val ik stil, er komt niets meer uit mijn handen.
Behalve dan het posten van mijn laatste hardlooprondje op Facebook, Instagram en Strava.
Én nog even mijn mail checken natuurlijk.

Toen ik gisteren bij de Appie in de rij stond om af te rekenen wist ik opeens mijn pincode niet meer, tot ik mijn vingers de 4 cijfers zag intoetsen. Opeens wist ik het: dáár zit mijn oplossing.

Onze hersenen bevatten neurologische paden voor het doorgeven van elektronische pulsen. Hoe meer je een bepaald gedrag herhaalt, hoe meer een pad een snelweg wordt. Ga maar na: zelfs alles wat je moeilijk vond bij je eerste autorijles kun je tegenwoordig zonder na te denken vloeiend uitvoeren.

Zelfs al heb je jaren niet geschaatst of gefietst, zodra je begint lukt het weer. Je kunt je dus wel voorstellen hoe lastig het is een neurologische snelweg te onderbreken. Toch lukt het, denk maar aan toen je verhuisde: in het begin pakte je nog weleens de verkeerde afslag. Maar gelukkig slijt dat snel: je hebt er niets meer te zoeken.

Op Facebook en op Strava heb ik wél iets te zoeken. De likes, de reacties en de kudo’s voor mijn prestaties geven mij een goed gevoel. De constante honger om het aantal ongelezen reacties naar nul terug te brengen is sterk: een dag niet op Facebook is een dag niet geleefd. 

Ik moet dus zorgen dat ik niets meer te zoeken heb op Strava en Facebook. En voor gedrag dat ik wél wil moet ik een nieuwe weg aanleggen. 

De eerste stap is: Strava en Facebook van mijn telefoon verwijderen. De tweede stap is om andere uitdagende activiteiten te zoeken. Om te voorkomen dat ik mijn tijd toch aan social media ga besteden. Die strategie heb ik eerder gebruikt, bij het trainen voor de marathon. Al mijn trainingen, mijn voeding en mijn slaapgedrag stonden in het teken van het kunnen rennen van 42,195 km.

Iedere dag je doelstellingen opschrijven helpt. Het is een soort reminder, maar dan krachtiger. Probeer het maar eens. Onderzoek toont aan dat het opschrijven van doelen  helpt om het vol te houden.

  1. Kies een gewoonte waar je vanaf wil
  2. Haal alle verleiding weg die de gewoonte in stand houdt
  3. Kies een concreet en uitdagend doel dat je héél graag wil bereiken
  4. Kijk welke dagelijkse gewoonte je dichter bij dat doel brengt
  5. Schrijf iedere ochtend je doelstelling op

Probeer nou maar.

Photo by David Bruyndonckx on Unsplash

Over de schrijver
Didi
Door

Didi

op 01 Apr 2021

Bedankt voor je blog. Ik wil af van suikerverslaving en bingen. Ik ga proberen het doel positief te formuleren. Omdat ik vaak gehoord (en ervaren) heb dat weerstand tegen iets het juist groter kan maken. Dus: ik eet puur/gezond en geef mijn lichaam precies zoveel genoeg is. Ik hoop nog eens mee te maken dat er allerlei lekkers in huis is, maar dat ik er zuinig mee kan doen of er zelfs helemaal vanaf blijf.

Tineke
Door

Tineke

op 01 Jun 2021

Zo waar, de methode werkt echt....lijstje maken, ik stond er zelf versteld van wat ik allemaal al voor elkaar had....zonder elke keer het lijstje te lezen!! Nu zorgen dat ik binnen 3 mnd mijn bloedwaardes op pijl heb....cholesterol, suiker en bloeddruk naar beneden. Na gisteren de meditatie te hebben gedaan, bloeddruk was al een stukje gezakt :) Nu nog wat kilo's eraf, zodat ik mij weer prettig voel...is voor mijn leeftijd niet te veel, maar is wat ik fijn vind. Drank en roken eigenlijk geen trek meer in...ging vanzelf, na de APK keuring van de arts, simpel ook omdat hij mij die 3 mnd gaf om het zelf te doen en niet gelijk medicijnen aanpassen...eigen verantwoording en blijkbaar liefde voor mijzelf....Het ging tenslotte ook "vanzelf" toen ik zwanger was. Ja zo "simpel" kan het zijn. Dank en een fijne dag. Tineke

Reactie plaatsen