Bewust of niet Bewust. Dat is de Vraag...
28 juli 2015 
4 min. leestijd

Bewust of niet Bewust. Dat is de Vraag...

Doe jij Echt wat je Wilt?

Gisteren was ik met Tanja (mijn vriendinnetje

Ze zei letterlijk ‘mensen zijn zich echt wel van bewust dat ze niet gelukkig zijn, te zwaar zijn, te ongezond eten, niet doen wat ze echt willen.’ Ze ging nog even verder ‘maar ze hebben gewoon de kl*ten niet om er iets aan te doen’…

Die ene Vraag die de Boel in Werking zette

Ik heb lang geloofd dat mensen zich daar niet bewust van zijn. Denken dat het allemaal goed gaat. Terwijl ik toch wel beter weet. In de afgelopen 19 jaar heb ik in mijn trainingen en als coach veel mensen gezien en gesproken waarvan het leek dat ze gelukkig waren, maar diep van binnen helemaal niet. Sterker nog, ik had dat zelf ook.

Tot die ene vraag:

Wat zou je morgen doen als je wist dat je niet kon falen?

Ik denk dat je dit ook wel herkent. Je hebt af en toe zo’n moment dat je denkt ‘waar ben ik mee bezig’, maar dat de waan van de dag je al heel snel dit laat vergeten.

Ik wilde iets heel anders dan ik op dat moment deed…

Een Handleiding? Echt niet!

Dus de stelling is dat mensen wel weten dat er iets niet klopt in hun manier van leven, dat ze moeten veranderen maar gewoon de kl*ten niet hebben om het aan te pakken en door te zetten.

Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd willen worden.

Ik weet niet of jij dit herkent, maar ik wel. Ik wil ook altijd zelf iets uitdokteren. Net zoals met een handleiding. Ik probeer het liever eerst zelf en ga als ik er echt niet uitkom, dan ga ik de handleiding lezen. Nee, zelfs dat niet… Ik ga eerst op internet zoeken naar antwoorden….

En als ik er dan nog niet uitkom, ja dan de handleiding 🙂 Vaak tegen beter weten in, want meestal staat dat wat ik zoek gewoon in de handleiding… maar ja, dat uitzoeken is ook wel spannend. Alhoewel het meestal een bron van ergernis en in ieder geval tijdverspilling is.

Moet het Allemaal Perfect zijn?

Heb jij dat ook dat je wel wil veranderen, zelfs weet dat je het echt moet doen. Maar er niet aan begint omdat je:

 • nu even geen tijd hebt?
 • het eerst perfect moet kunnen?
 • eerst de juiste keuze wil maken?
 • bang bent om te falen?
 • toch weet dat je niet doorzet?

Vooral die laatste is zo lekker motiverend #not!

Je Maakt Altijd de Juiste Keuze

En die juiste keuze maken… die herken ik zo goed bij mezelf. Alleen al met een trainingsschema om hard te lopen. Ik begin dan met een schema en nog voordat ik er aan begonnen ben zie ik nog twee andere schema’s die er ook heel goed uitzien. Met natuurlijk ook weer allemaal mooie reviews.

Maar op dat moment ben ik zo bezig met het maken van keuzes dat ik nergens aan begin. Sterker nog, mijn hele energielevel duikt omlaag en begin helemaal nergens aan.

Tja, dan komt dat stemmetje weer: ‘zie je wel, je zet het toch niet door’.

Laat je toekomst niet bepalen door wat je verleden je wijs probeert te maken.

Dit patroon kom ik zelf overal tegen bij mezelf. Of het nou gaat om het kopen van een nieuwe telefoon, de cursussen die ik wil aanbieden, het thema van mijn website, de software voor mijn webinars, de strategie voor mijn bedrijf of wat ik wil met mijn leven.

Mijn enige successtrategie is met twee woorden samen te vatten:

GEWOON DOEN!

En die heb ik al talloze keren getoetst. Die klopt!

 • In 2003 liet ik alles achter om voor mezelf te beginnen.
 • Ik was een van de eerste personal coaches met een professionele website, nieuwsbrief én eBook (in 2004 al…) en stond bovenaan in Google
 • In 2008 startte ik Commitments, een NLP opleidingsinstituut dat ik na 7 succesvolle jaren in 2015 over heb gedragen aan mijn compagnon om weer helemaal zelfstandig te zijn.
 • In 2014 begon ik met een Facebookpagina en ben net de grens van 14.000 fans voorbij.
 • Ik douche sinds december 2014 alleen nog maar koud, eet gezond en train 4x per week voor de marathon.

Zet je Doel en Begin!

Wat wil je bereiken? Maak een keuze en start gewoon. Zo ben ik in mei gewoon begonnen met hardlopen. Met maar 1 doel, en dat is de marathon lopen in Rotterdam (mijn geboortestad) in het jaar dat ik 50 wordt (2016). Zonder schema, eerst maar eens doen.

Toen ik na een paar weken voelde dat ik er heel veel lol in had en steeds sneller werd ben ik gaan kijken naar schema’s.

Ik kwam erachter dat ik helemaal verkeerd aan het trainen was, althans volgens de schema’s.

Ik denk alleen dat ik met een schema nooit zo gemotiveerd aan het lopen zou zijn geweest. Als ik sowieso een schema had kunnen kiezen…

Dus niet onderzoeken… DOEN!

Ook hier loopt hetzelfde patroon. Eerst zelf uitzoeken, gemotiveerd zijn en dan eventueel wat support en achtergrondinfo. Zo heb ik pas een hardloopmagazine gekocht en kan de tips veel beter gebruiken. Doordat ik sinds 1 mei 2015 4x per week hardloop heb ik ervaring opgebouwd en kan ik dat wat er geschreven wordt toetsen aan mijn eigen ervaring en mezelf verbeteren en ontwikkelen. Maar wel op die punten die ik wil verbeteren.

Wat is het Allerliefste dat jij zou Willen doen?

Ik wil heel graag mijn eigen ervaringen delen. Ik weet dat er zoveel mensen zijn die ook een stap willen zetten. Ook gewoon willen gaan doen! Weer trots zijn op jezelf, jezelf ontwikkelen, je grenzen verleggen en je leven steeds meer leiden zoals jij dat wilt.

Gelukkig Leven ligt op de Loer

In mijn vorige post schreef ik het al, een geluksgevoel wordt bepaald door:

 • Kunnen doen wat je wilt
 • Daar beter in worden
 • De kwaliteit van je relaties

Begin vandaag weer/nog…

Photo credit: Niels Sienaert CC BY-NC-ND 2.0

Over de schrijver
Reactie plaatsen