Leven in Balans

Is mijn leven altijd in balans?

Nee, zeker niet. Het lijkt zelfs wel als coach dat het lastiger is om trouw te zijn aan je eigen waarden. Misschien wel omdat ik als coach het allemaal wel weet hoe het ‘moet’, maar niet altijd doe.

Wel Weten maar Niet Doen?

Heb jij dat ook? Dat je het wel weet hoe je iets kan doen om te veranderen, maar het toch niet doet…

In de onderstaande TEDtalk van Nigel Marsh herken ik veel. Niet alleen bij mezelf (zeker van de tijd voordat ik ondernemer werd), maar ook bij mijn klanten.

De kracht van Nigel’s verhaal vind ik zitten in hoe je kijkt naar balans. In plaats van ‘het sporten erbij te proppen’ ga je kijken naar kleine verbeteringen in de diverse aspecten van je leven.

Pap, dit was de fijnste dag van mijn leven!

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je een compliment hebt gekregen van je zoon, dochter of iemand dichtbij zonder dat je daar iets voor hebt gedaan of gekocht. Het gaat om volledige en onbaatzuchtige aandacht. Dat wordt gevoeld!

Het Effect van Geluk op onze Gezondheid

body worlds

photo credit: photonquantique

Onlangs was ik in Amsterdam bij Body Worlds ‘The Happiness Project’.

Een waanzinnig mooie tentoonstelling van echte menselijke lichamen die het effect tonen van ‘geluk’ op onze gezondheid.

Ons geluksgevoel wordt grotendeels bepaald door:
  • kunnen doen wat je wilt,
  • daar steeds beter in worden en
  • hoe we met onze relaties omgaan.

Zoals ik het ervaar zijn veel mensen in de ‘rat race’ gestapt waar ze niet meer uit lijken te komen. Hierdoor wordt aan bovenstaande punten niet voldaan.

Vrije Keuze?

Er lijkt geen vrije keuze meer te zijn, we doen wat we doen op een bijna geautomatiseerde manier en ontwikkelen ons niet meer. Dit levert al zoveel stress op dat dit ten koste gaat van onze relaties.

Stap uit het Systeem

Wat Nigel zegt in dit filmpje om stappen te zetten naar verandering:

  1. Erken de situatie waar je nu in zit, dat je vast zit.
  2. Zie de feiten onder ogen dat er geen organisatie is die jou echt gaat helpen, maar jij degene bent die verantwoordelijkheid moet nemen voor het leven dat jij wilt leiden.
  3. Beschrijf op realistische wijze jouw ideale dag, voor nu en niet voor als je straks met pensioen bent.
  4. Voer kleine veranderingen door in de verschillende aspecten van je leven (bv relationeel, financieel, emotioneel, spiritueel en fysiek).

Op een Gegeven Moment Neem je de Beslissing

In 2003 zette ik zelf de stap. Alles liet ik achter om de rat race achter me te laten om er vervolgens weer langzaam in terecht te komen. Het laatste jaar heb ik mij weer losgemaakt van alles dat mij gevangen hield.

Ik wil graag mijn ervaringen te delen over hoe je 100% Stressvrij kunt leven. Ik wil graag de wereld verbeteren, maar dat begint nog altijd bij jezelf.

Als jij jouw eigen leven niet gaat vormgeven, doet iemand anders het voor je. Dat kan er wel eens heel anders uitzien dan waar jij gelukkig van wordt.

Wil jij jouw balans verbeteren op een gebalanceerde manier?

Ik ben het helemaal met Nigel eens dat we hiermee niet alleen de kwaliteit van ons leven en de kwaliteit van onze relaties verbeteren, maar ook de maatschappij veranderen.

Verander de Definitie van Succes

We veranderen hiermee de definitie van succes. Niet de persoon die doodgaat met het meeste geld wint, maar de persoon die een gebalanceerd leven heeft geleefd wint.

Bekijk de Tedtalk van Nigel Marsh

photo credit: Colin Harris CC BY-NC-ND 2.0

Over de schrijver
Reactie plaatsen