Hoe je met koud douchen begint - zonder te gillen
12 november 2018 
1 min. leestijd

Hoe je met koud douchen begint - zonder te gillen

Je fit voelen, afvallen én een ijzersterke wilskracht ontwikkelen? Dat zijn nog maar een páár voordelen van koud douchen.

Onderzoek toont aan dat koud water de aanmaak stimuleert van hormonen die je energie geven, pijn verminderen, zorgen voor spierherstel en de werking van je metabolisme verbeteren.

Vier jaar lang al douche ik iedere ochtend koud. Er komt geen warm water aan te pas. Buiten alle voordelen van meer energie levert het mij een mentale boost op: ik ben meteen wakker en klaar voor de dag.

In het begin is het wennen om direct onder de koude douche te stappen. Maar rustig uitademen en je spieren ontspannen helpt enorm.

Als je ook koud wil douchen, begin dan met koud afspoelen na een warme douche. Spoel eerst je benen af, daarna je armen en dan je hele lijf. Bewaar je hoofd voor het laatst. Koud water op je hoofd is heel gevoelig en kan zelfs pijnlijk zijn.

Twee minuten onder de koude straal staan is optimaal. Je lijf krijgt zo voldoende tijd om op te warmen tijdens de tijdelijke kou. Na het douchen merk je dat je huid koud is en je lichaam warm, dat is een zalig gevoel. Zoals warme choco na het schaatsen.

Heb je een week iedere dag twee minuten koud afgespoeld? Stap eens direct onder de koude douche. Waarom zou je dat doen? De warme kraan uitdraaien geeft je vooral een fysieke boost, de warme kraan niet aanzetten veel meer een mentale boost: je krijgt het gevoel dat je alles aankan.

Photo by Lubomirkin on Unsplash

Over de schrijver
Reactie plaatsen