Hoe je met koud douchen begint - zonder te gillen
1 min. leestijd

Hoe je met koud douchen begint - zonder te gillen

Waarom koud douchen goed voor je is

Je fit voelen, afvallen én een ijzersterke wilskracht ontwikkelen? Dat zijn nog maar een páár voordelen van koud douchen.

Onderzoek toont aan dat koud water de aanmaak stimuleert van hormonen die je energie geven, pijn verminderen, zorgen voor spierherstel en de werking van je metabolisme verbeteren.

Geen druppel warm water

Vier jaar lang al douche ik iedere ochtend koud. Er komt geen warm water aan te pas. Buiten alle voordelen van meer energie levert het mij een mentale boost op: ik ben meteen wakker en klaar voor de dag.

Rustig ademen is de oplossing

In het begin is het wennen om direct onder de koude douche te stappen. Maar rustig uitademen en je spieren ontspannen helpt enorm.

Als je ook koud wil douchen, begin dan met koud afspoelen na een warme douche. Spoel eerst je benen af, daarna je armen en dan je hele lijf. Bewaar je hoofd voor het laatst. Koud water op je hoofd is heel gevoelig en kan zelfs pijnlijk zijn.

Optimaal opwarmen

Twee minuten onder de koude straal staan is optimaal. Je lijf krijgt zo voldoende tijd om op te warmen tijdens de tijdelijke kou. Na het douchen merk je dat je huid koud is en je lichaam warm, dat is een zalig gevoel. Zoals warme choco na het schaatsen.

Stapje verder

Heb je een week iedere dag twee minuten koud afgespoeld? Stap eens direct onder de koude douche. Waarom zou je dat doen? De warme kraan uitdraaien geeft je vooral een fysieke boost, de warme kraan niet aanzetten veel meer een mentale boost: je krijgt het gevoel dat je alles aankan.

Photo by Lubomirkin on Unsplash

Reactie plaatsen

Leren mediteren, maar je weet niet hoe je moet starten en hoe je het vol kan houden?

Ontvang de komende dagen gratis meditatielessen in je mailbox. Je ontvangt 4 begeleide meditaties die je stap voor stap door de techniek begeleiden én tips hoe je het moeiteloos in je dagelijks leven vlecht.

"Super fijn de meditaties, ik wist eigenlijk niet hoe je dat moest doen. Maar kom er nu achter dat ik het toch vaker heb gedaan als ik echt even de rust op wou zoeken in mezelf." -- Annet Barten

50%
Ja, graag. Stuur maar