Ken je dat moment, dat je staart naar de tientallen kledingstukken in je kast en denkt: “Ik heb niets om aan te trekken.” Terwijl die kast uitpuilt.

Hoe komt die kast toch zo vol? Weet jij het? 

Misschien geeft dit een aardige uitleg:

Ik heb pas een rugzak gekocht waar al m’n bezit ingaat. Maar toen ik aan het inpakken was, merkte ik dat er nog ruimte over was. Het grappige? Ik voelde gewoon de drang om die ruimte te vullen. 

Raar fenomeen is dat toch. 

Het deed me denken aan een fascinerend artikel dat ik had gelezen over het Japanse concept ‘Ma’ (間) – wat betekenisvolle leegte betekent. 

In de Japanese architectuur en kunst is ruimte niet iets dat gevuld moet worden, maar juist iets dat bewust gecreëerd wordt. Het is de ruimte tussen de noten die muziek maakt. De stilte tussen de woorden die betekenis geeft.

Maar wij in het Westen? Wij vullen alles.

Er bestaat zelfs een wet voor: de Wet van Parkinson. Die stelt dat werk (of spullen, of verplichtingen) zich automatisch uitbreidt om alle beschikbare tijd (of ruimte) te vullen. 

Herken je dit?

  • Je agenda heeft een leeg moment? Voor je het weet zit er een afspraak.
  • Je huis heeft een leeg hoekje? Al snel staat er ‘iets leuks’.
  • Je hebt wat spaargeld? Er is altijd wel iets te kopen.

Het fascinerende is: hoe meer we vullen, hoe minder vrij we ons voelen. 

Als we niet uitkijken vullen we ieder aspect van ons leven. En beperken we onszelf dus in die vrijheid, in die betekenisvolle leegte.

Klein experiment voor vandaag:

Kies één ruimte in je leven die je bewust NIET vult deze week. Dit kan zijn:

  • Een uur in je agenda dat je vrij houdt (en vrij houdt!)
  • Een leeg plekje in je kast dat leeg blijft
  • Een moment van stilte in een gesprek (aanrader!)
  • Een lege plek in je werkruimte

Observeer wat deze bewuste leegte met je doet. 

Voelt het ongemakkelijk? Geeft het rust? Merk je dat je automatisch wilt vullen? Er zijn geen foute ervaringen – het gaat om het bewustzijn.

Deel gerust je ervaring met me!

Groet,

Frank Bruining

P.S. Echte vrijheid begint met tevreden zijn en doen waar je blij van wordt, zonder overbodige ballast. In mijn gratis diepgravende analyse kun je er achter komen wat jou tegenhoudt om te doen wat je altijd al hebt willen doen, maar wat nog niet gelukt is: https://frankbruining.com/analyse/