Waarom een ochtendroutine niet werkt (en wat wel werkt)
17 februari 2022 
3 min. leestijd

Waarom een ochtendroutine niet werkt (en wat wel werkt)Oké, ik ga mezelf hier niet populair mee maken.

Vele succesvolle boeken zijn er vol mee geschreven.

En op Social Media lijkt het hebben van een goede ochtendroutine, de sleutel tot succes.


Maar ochtendroutines werken dus niet.

Routines werken sowieso niet.


Tenminste, als je ze alleen maar aan het doen bent omdat het schijnt te werken.


Als er geen gevoel in zit, vergeet het dan maar.

Kost het teveel tijd, dan gaat het zeker niet werken voor je.


O ja, ik hoor het veel mensen zeggen: ‘ja, maar je moet discipline kweken en dat kost tijd’.

Natuurlijk, dat ben ik helemaal met je eens.

Maar niet als je iets doet, dat he-le-maal niet bij je past.


Of doe je dat graag?

De dag beginnen met dingen die niet bij je passen en zelfs niet leuk vind?

Fijn begin van de dag… not really (toch, hoop ik?)


Discipline van buitenaf vergt wilskracht.

En van wilskracht heb je niet zoveel.

Plus, het is ook enorm vermoeiend.


Komt jouw discipline van binnenuit?

Dan gaat het allemaal in flow.

Je weet dan helemaal niet dat je een ochtendroutine hebt.


Dat is anders dan ‘op de automatische piloot’.

Want dan weet je zelfs niet of je het wel of niet leuk vindt.

Of denk je dat het zo hoort en niet kan veranderen.

En kost het dus energie.


Tijd om het anders aan te pakken toch?

Ik vertel je mijn ochtendroutine:

 • Opstaan wanneer ik wakker ben
 • Koude douche (kost weinig tijd en geeft energie)
 • Enkele mobiliteitsoefeningen (geeft energie en houd me flexibel)
 • Bed opmaken (betekent voor mij: klaar voor de dag)
 • Koffie malen en drinken (samen met Tanja, ons begin van de dag)
 • Wandeling (onze gezamenlijk rondje)
 • Meditatie (ontspanning, opladen, zelfkennis)
 • Soms ontbijt, soms niet


Zit hier iets bij dat ik niet leuk vindt?

Nope.

Kost het veel tijd? Nee en ja.

Maar maakt het uit?

Vind ik het erg, om tijd te besteden aan iets dat ik graag doe?

Vind jij dat erg?

Ik niet!


Misschien heb jij geen tijd om ook zo’n rijtje uit te voeren.

Want jij hebt waarschijnlijk een ander leven dan ik.

Misschien wel met kleine kinderen.


Dus, wat past er dan bij jou?

En je hoeft niet koud te douchen.

Je hoeft geen mobiliteitsoefeningen te doen.


Wat is het dat jij graag doet?

Wat werkt voor jou, om je dag stralend met energie te beginnen?

Want daar gaat het mij om.


Dat ik zo lang mogelijk, met energie aan de dag kan beginnen.

Dat mijn dag al gewonnen is, op het moment dat ik opsta.

En weet je wat voor mij een enorm groot verschil heeft gemaakt?


De koude douche

Hierdoor ben ik opeens van luie donder naar sportieve vent getransformeerd.

Ook dát hoef je niet te gaan doen :-)


Wat ook een groot verschil maakt, is het opmaken van het bed.

Raar, maar waar.

Dat geeft een gevoel dat je al iets hebt afgemaakt.


Dus, nog even terug naar jou.


Wat is het ene ding dat je kunt doen als onderdeel van je ochtendroutine?

Iets dat past in je huidige ochtendflow.

Bijvoorbeeld, opstaan - 1x pushup - 1x squat

Of opstaan - ademhalingsoefening - bed opmaken


En laat het resultaat los.

Kijk alleen naar het proces en voel het effect.


Tot slot: de vier ingrediënten van een blijvende routine

 1. Houd het simpel
 2. Houd het zo kort mogelijk
 3. Vind het leuk
 4. Weet waarom je het doet (voor jezelf)

Probeer je nieuwe routine-onderdeel een week en kijk dan of je iets wilt toevoegen, weglaten of veranderen.

Waar ga jij mee beginnen?

Laat het me weten in de comments hieronder.

Heb je vragen, laat het me ook weten hieronder.


Photo by Tim Simon on Unsplash

Over de schrijver
Sandra de Jong
Door

Sandra de Jong

op 17 Feb 2022

Hé wat een goede insteek; iets wat je leuk vindt. En wat schokkend eigenlijk dat dat een verfrissend idee is.Ik ga eens kijken wat dat voor mij zou kunnen zijn. :)

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 17 Feb 2022

Dank je wel Sandra. Best wel bijzonder, dat we ons vaak dingen opleggen, en vergeten dat het ook leuk mag zijn :-) Ik ben benieuwd.

Kitty Kilian
Door

Kitty Kilian

op 18 Feb 2022

'En van wilskracht heb je niet zoveel.Plus, het is ook enorm vermoeiend.' Hahahaha!Ik heb ook geen verplichte ochtendroutine. Ik geloof sowieso niet in al die productiviteitsschema's. Ik sta op als ik zin heb. Als ik een cursus geef, zorg ik er wel voor dat ik om 9:00 uur achter mijn bureau zit. Wat ik van mijn cursisten vraag, vraag ik ook van mezelf. Maar op andere dagen kan het ook wel eens 10:00 uur worden.De dag beginnen met een wandelingetje in het park is trouwens wel heel lekker.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 18 Feb 2022

Ik krijg het gewoon benauwd als ik denk aan vaste schema's, hahaha. En, natuurlijk bij afspraken of cursussen gewoon op tijd zijn. Goed weekend!

Kris Spinnoy
Door

Kris Spinnoy

op 19 Feb 2022

Ondertussen is het koud douchen ook een routine geworden als het mediteren 2x per dag bij het begin en op het einde van de dag en actieve tussendoor of ademtechnieken Het bed opmaken denk ik ook al langer en zaken zoals een wasmachine insteken of gelijk afwassen terwijl ik eten maak als je maar met iets begint komt de rest vanzelf.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Feb 2022

Goed om te lezen Kris. En inderdaad, het is een kwestie van beginnen. Kleine stapjes, kleine overwinningen, grote effecten.

Hetty
Door

Hetty

op 19 Feb 2022

Het bed ‘s opmaken met aandacht en dank voor de nachtrust, werkt bij mij echt. Koud douchen is bij mij nog voorzichtig wennen maar gaat de goede kant op. Het is een mooi Groeiproces .

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Feb 2022

Bedanken voor de nachtrust is ook een mooie Hetty!

Gerrie
Door

Gerrie

op 19 Feb 2022

Ik doe nu verend de afwas en op het einde 10 maal diep door de knieën. Dweilen gestrekte benen en ver naar rechts en naar links. Planten en bloemen water geven op de tenen, of lopen op de zijkanten van mijn voeten. Even kijken of het lukt om in 2 minuten koud te douchen. in een bepaalde tijd niet denken maar doen. Zo wordt het huishouden wel leuk om te doen.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Feb 2022

Echt leuk om jouw bericht te lezen!

Bart
Door

Bart

op 19 Feb 2022

Pff ik sta op wanneer ik daar zin in heb. Voorgeschreven ochtendroutines doe ik even en dan geef ik weer op. Als ik geen afspraken heb kan ik soms 3, 4 uur in bed blijven liggen en dan schrijf of lees ik wat. Niet ideaal maar het is wat het is. Als ik training heb dan begin ik de dag vroeg en met plezier! Dan is het douchen, eten en gaan!

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Feb 2022

Zolang het bij je past Bart, is alleen maar behulpzaam voor je.

Annemieke
Door

Annemieke

op 19 Feb 2022

Mijn ochtendroutine is dat ik lastig mijn bed uit kan komen (heeft te maken met medicatie) maar probeer toch om zeker om 08.00 uur op te staan. Eerst eten en dan actiever worden door de ochtend afwas weg te ruimen, bed op te maken wat altijd een lekker gevoel geeft. Koud douchen heb ik een periode gedaan maar vind het nu te koud gek hé? Het voelde heel goed maar deed dit dan in de avond. Mediteren zou ik graag ook in de ochtend willen doen (doe het nu in de avond) maar dat lukt mij dus nog niet. Wat mij misschien zou helpen is om eerst een blokkie om te wandelen. Ik ga kijken wat ik met je tips kan doen, ze zijn zeker verhelderend.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Feb 2022

Dank je wel en ik ben benieuwd wat je verder met de tips gaat doen :-)

Rian Broos
Door

Rian Broos

op 19 Feb 2022

Wauw Frank, dank je voor deze fijne insteek. Wilde al een tijdje een routine bouwen en het lukte maar steeds niet. Zo bezien word ik me echter bewust dat ik al een routine heb waar ik blij van word. Opstaan- bed openslaan- douchen- ontbijten- koffietje drinken- bed opmaken. Van het tempo en de rust waarmee ik dat kan/mag doen word ik blij. Elke dag. Al zeg ik het zelf…ik ben goed bezig ! ;-) Dank je voor dit inzicht.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Feb 2022

Fijn Rian!

Reactie plaatsen