Teleurgesteld? Hoe krijg je je emotionele bankrekening uit het rood...
08 januari 2015 
2 min. leestijd

Teleurgesteld? Hoe krijg je je emotionele bankrekening uit het rood...

Emotionele bankrekening weer op groen krijgen?

Wat bedoelen we met een emotionele bankrekening? Hier gaat het om dat anderen zo’n beroep op jouw incasseringsvermogen hebben gedaan dat je er ‘klaar mee bent’. Je vindt er van alles van, want dit laat je niet gebeuren. Iemand heeft belangrijke waarden overschreden (bijvoorbeeld veel gelogen tegen je).

Teleurgesteld. En nu?

Dit is altijd een lastig onderwerp. Vooral omdat we als mens heel snel geneigd zijn om anderen de schuld te geven. Hierdoor blijft er woede ‘in ons hart’ of voor sommige mensen nog heftiger ‘een zware teleurstelling over de ander’. Toch kan juist deze situatie jou helpen meer over jezelf te weten te komen, jezelf verder te ontwikkelen en zelfs krachtiger te worden.

Ik heb maar 1 doel: jou helpen vrij te zijn!

De ander heeft ons iets aangedaan. Althans dat is onze mening. Ik zeg hierbij niet dat je geen gelijk hebt en ik ben ook niet de ander aan het goedpraten. Ik heb hier maar een doel en dat is jou helpen je goed te voelen zodat je kan doen wat jij wilt. Zonder dat je last hebt van wat anderen jou aandoen. Ik neem aan dat je je vrij wilt voelen in je eigen leven. Toch?

Trouw zijn aan jezelf

Je zult dus eerst de keuze mogen maken of je wel wilt dat het weer goed tussen jullie komt. Tegelijkertijd kun je je afvragen hoe erg het is als het niet meer goed zou komen. Soms is het tijd voor nieuwe vriendschappen. In het geval van familie is dit anders, je zit min of meer met elkaar opgescheept. Is niet helemaal zo, maar er zijn iets meer ‘lijntjes’. Maar nogmaals, je bent niemand iets verplicht, alleen aan jezelf. Als je niet trouw bent aan jezelf, kun je dat ook niet aan anderen zijn. Zo zie ik het.

Heb in ieder geval respect voor de mening van de ander…

Wil jij de overboeking doen? Eerst even je saldo checken!

Geef antwoord op de volgende vragen met Ja of Nee:

  • Als je eerlijk naar de situatie kijkt die is ontstaan, ligt de oorzaak van de situatie geheel bij de ander?
  • Is het werkelijk waar opzet geweest van de ander dit zo te willen?
  • Kun je daar 100% zeker van zijn?

Als je hier allemaal ja op kunt antwoorden, is de vraag of je dit wel wilt goedmaken. Wil je dat wel, ga dan verder. Ook als er maar 1 ‘nee’ is, kun je doorgaan.

  • Waren jouw verwachtingen misschien anders?
  • Kun je inschatten waarom de ander zo heeft gedaan?
  • Kun je de ander vergeven om zijn/haar gedrag?
  • Wat gaat het opleveren als dit is opgelost (op een manier dat jij er geen last meer van hebt, ongeacht of het opgelost is)?
  • Wil jij de eerste stap zetten zonder verwachtingen?

Hou zelf de controle over jouw emotionele staat

Ook hier gaat het vaak om gelijk of geluk willen hebben. Vaak willen we vasthouden aan een bepaalde status omdat we ons niet willen laten kennen. Maar wat heb je echt te verliezen? Laat je niet verleiden tot het gedrag waar jij je zo aan stoort, maar laat vooral de ander geen controle krijgen over jouw emotionele staat!

Ga het gesprek aan!

Wanneer je er helemaal klaar voor bent, nodig de ander uit voor een gesprek. Wees open en vertel hoe je een en ander hebt ervaren. Laat weten wat voor gevoel je hebt gekregen. Niemand kan jouw gevoel betwisten. Blijf uit het oordelen. Vertel dat je graag weer wilt dat het weer oké is tussen jullie en dat ook jij ervan wilt leren.

Extra tip! Heb geen verwachtingen, maar bedenk welke positieve uitkomst jij wilt. Visualiseer dat.

Ik wens je veel wijsheid.

Bekijk ook het filmpje…

Over de schrijver
Aagje bakker
Door

Aagje bakker

op 28 Apr 2016

Ik heb 3maanden geleden mijn enkel gebroken en er is door familie waar ik regelmatig kom en leuke dingen mee doe totaal niet gereageerd ,ik ben eigenlijk nog verbijsterd . Nu heeft ze zelf haar kniebanden gescheurd en merk bij mijzelf dat het veel moeite kost om naar haar te informeren maar vind het ook heel moeilijk om het gesprek aan te gaan .

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 02 May 2016

Dank voor je reactie. Probeer uit het oordeel te blijven. Blijf in contact en vertel gewoon een keer wat het met je heeft gedaan (maar zonder dat er een lading op zit). Je zult zien dat er een hele goede reden was waarom er toen niet gereageerd is. Laat het niet oplopen.

Katinka
Door

Katinka

op 19 Aug 2016

Hoe zit dit dan met mensen (vaak vooral mannen) bij wie de emotionele bankrekening omgekeerd evenredig lijkt te werken? Hoe meer je voor ze doet, hoe makkelijker je bent, hoe meer ze van je verwachten en eisen en hoe minder ze jou de moeite waard vinden. Als je ze één vinger geeft, vreten ze je hele hand op en zijn ze boos dat je de andere hand niet spontaan hebt aangeboden. hoe staat dit in verhouding tot het concept van de emotionele bankrekening?

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 20 Aug 2016

Ik zou zeggen, pas de vragen uit het stuk toe en kijk wat het doet voor je Katinka.

Reactie plaatsen