Hoe kun je in harmonie zijn. Zelfs al heb je een hekel aan iemand
10 december 2014 
3 min. leestijd

Hoe kun je in harmonie zijn. Zelfs al heb je een hekel aan iemand

Het Pad van de Sjamaan dat ik nu zo’n 10 jaar bewandel helpt mij om zonder (voor)oordeel naar situaties en mensen te kijken. Voor mij super belangrijk omdat gelijkwaardigheid een enorme belangrijke waarde voor mij is. Toch betrap ik mijzelf natuurlijk ook wel op het veroordelen van iets of iemand. Niet bewust, maar als resultaat van vele zaken die ervoor hebben plaatsgevonden.

Wat wil je met iemand?

Voordat je in harmonie kunt zijn, is de allereerste vraag of je dat wel wilt. Soms is de ruzie met iemand voor jou te belangrijk om te laten gaan. Misschien omdat je gelijk wilt hebben of omdat je je niet gewonnen wilt geven. Ik wilde vaak niet dat er ‘over mij heen werd gelopen’. Tja, wat moet je dan van jezelf denken…

Zoek eens eerst bij jezelf

Wanneer je ziet dat jij zelf ergens een punt van maakt en je besluit dat jij de meest wijze wilt zijn, is de spreekwoordelijke angel eruit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch helpt dit.

Soms helpt het om te kijken wat precies de ander bij jou losmaakt en wat jij daarvan kunt leren. Is het een eigenschap die jij graag zou willen hebben (zoals slordigheid t.o.v. perfectionisme) of deel je een belangrijke waarde niet (zoals gelijkwaardigheid t.o.v discriminatie).

In het laatste geval denk ik altijd dat iedereen recht heeft op zijn eigen waarde.

Ik hoef het er niet mee eens te zijn, maar kan ik dat respectvol melden. Wie ben ik om dat te veroordelen. Dat zou mijn standpunt beter maken dan die van de ander…

Blijf in je kracht

Op het moment dat je uit ‘de tent gelokt’ wordt, ben je de pineut. Pas nog echt boos geweest op iemand? Gemerkt hoe je zomaar de controle verliest over jezelf. Ging je toen harder praten, of zelfs schreeuwen?

Mooi leermoment… Wil je dit altijd zo of wil je dat anders?

Emoties geven aan waar bij jou de ‘knopjes’ worden ingedrukt. Onderzoek wat je ervan kunt leren.

Dit komt op je pad en je kunt ervoor kiezen er niets mee te doen of ermee aan de slag te gaan. Wat jij wilt.

Ik heb gekozen om in mijn kracht te blijven en de onderliggende sjamanistische kosmologie van de Q’ero uit Peru heeft mij daarbij geholpen.

Yanantin/Masintin

In de kosmologie van de Andes wordt gesproken over Yanantin/Masintin. Yanantin is het tegenovergestelde (dus mannelijk en vrouwelijk als voorbeeld) en Masintin is het gelijke (man en vrouw zijn beide mens).

Deze twee krachten zijn altijd in evenwicht. Niet in rust, er zit een dynamiek in. De twee krachten zijn constant in alles aanwezig zoals eb en vloed en zijn complementair aan elkaar. Zijn ook nodig om tot telkens een nieuw evenwicht te komen.

Op het moment dat je het (voor)oordeel eruit kan halen (over de ander, over jezelf), zul je merken dat er rust ontstaat.

Hoe haal je het (voor)oordeel uit over iets of iemand?

Allereerst is het handig te begrijpen dat ons ‘systeem’, dus wij als mens, gebouwd zijn om te overleven. Zoals alles wat leeft.

Dat betekent dat wanneer wij als mens niet goed in ons vel zitten, wij eerder geneigd zijn om te (ver)oordelen. Dat komt doordat ons lichaam in de ‘gevarenstand’ staat. We zijn extra alert, zeg maar waakzaam.

Reageer jij ook anders als je gehaast bent?

Je herkent dat vast wel. Je moet ergens op tijd zijn en iemand begint te zeuren tegen je. Op ieder normaal moment zou je rustig blijven en antwoord geven. Maar op stressvolle momenten… BOOM!

Dat betekent niet dat je het altijd maar de schuld kan geven aan je stresslevel… Nee, want meestal ben jij degene die zich er toch wel schuldig over voelt en zelfs sorry zegt. Al is het een paar dagen later.

Tot tien tellen helpt dus wel!

Op het moment dat je uit je slof dreigt te schieten:

  1. Tel tot 10.
  2. Haal een paar keer diep adem
  3. Vraag jezelf af of het de bedoeling is/was van de ander jou op deze manier te behandelen.
  4. Stel de extra vraag of je dat echt heel zeker kan weten.
  5. Daarna vraag je jezelf af of je de controle over jezelf wilt afgeven aan de ander.

Dit helpt echt. Probeer het maar.

Stevig staan eist een grondige voorbereiding

In de meeste gevallen is het lastig om bovenstaande exercitie uit te voeren. Soms komen woorden snoerhard binnen en zijn de knoppen diep ingedrukt. Vooral in deze hectische tijden. Al helemaal bij mensen die je toch al niet mag (misschien sluimert het al jaren).

Drie laatste tips

  • Lees dit artikel meerdere malen en probeer het niet alleen te begrijpen, maar ook te voelen.
  • Neem jezelf voor om te leren van de ander.
  • Neem voldoende rust zodat je stresslevel laag blijft.

Bekijk ook eens het filmpje

Ik maak meestal eerst een filmpje over een vraag die gesteld wordt. Daarna schrijf ik nog een extra stuk met aanvullende tips, zoals hierboven dus is gebeurd.

Veel inspiratie gewenst!

Over de schrijver
Aagje bakker
Door

Aagje bakker

op 28 Apr 2016

Ja ik begrijp helemaal wat je bedoelt ,daarom vind ik harmonie in mijzelf zo belangrijk. Vanuit deze basis is het ook beter reageren op iemand . Bedankt Frank

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 02 May 2016

dank je wel.

Judith
Door

Judith

op 12 Nov 2018

Fijn om weer te lezen en bewuster van te worden. Merkte dat ik laatst vanuit een stress situatie uit mijn slof schoot. Kort daarna ben ik er vanuit een rustige empatisch reactie op terug gekomen en ontstond er weer harmonie. Daarnaast haal ik ook vaak inspiratie uit situaties die niet harmonieus zijn. Geeft me een andere kijk op iets. Bedankt voor het stukje tekst en film. 😊

Reactie plaatsen