Hoe een Koude Douche je Leven kan Veranderen
11 februari 2015 
2 min. leestijd

Hoe een Koude Douche je Leven kan Veranderen

Joel Runyon spreekt over zijn ervaring met het koud douchen.

Hij maakt een mooie vergelijking met die zaken in het leven waar je tegenop ziet. Het afgelopen jaar hebben vele mensen bij mij verschillende cursussen gevolgd. En als ik alle mailtjes teruglees van mensen zie ik telkens hetzelfde thema terugkomen. Hoe kan ik dichter bij mezelf blijven. Vaak ook beschreven in termen als ‘meer in mijn kracht’, ‘meer zelfvertrouwen’, ‘mijn hart volgen’ en ook ‘rust’.

Geen tijd…

Weet je wat de meeste mensen tegenhoudt de oefeningen dagelijks te doen? Ondanks dat ze voelen dat het werkt… het ontbreekt ze aan tijd, ze voelen zich even niet lekker of er is iets gebeurd in de omgeving waardoor ze er niet aan toe komen.

DAT IS GEWOON BULLSHIT!!!

Als je voelt dat het werkt, blijf het dan doen. Heb je geen tijd om te mediteren, ga dan JUIST mediteren. Wanneer je je niet zo goed voelt, ga dan JUIST sporten.

Weer enthousiast worden over jezelf

Als alles lekker loopt en je voldoende rust hebt dan neem je wel te tijd ervoor. Maar wanneer is dat dan? Heb je het dan ook echt wel nodig? Spiritualiteit is uit je comfortzone stappen, jezelf opnieuw uitvinden. Trots zijn op jezelf weer enthousiast worden over wie jij bent en wat je doet.

Pak het morgen gelijk op!

Verzin dit keer eens GEEN EXCUUS en ga aan de slag. Met wat dan ook. Joel zegt het helemaal goed, we willen ons comfortabel voelen. Maar uiteindelijk voelen we ons dat niet omdat we ons niet aan onze eigen afspraken houden.

Wil je veranderen, maar lukt het niet? Probeer het koude douchen eens 30 dagen. Het kan je leven veranderen. Echt waar! Ik doe het nu 2 maanden en ik heb er een artikel over patronen doorbreken geschreven en het resultaat was deze persoonlijke helweek.

Hoe beginnen?

Je kunt, net als ik, direct onder de koude douche stappen. Maar wat ook kan:

 • Begin eerst met koud afdouchen na een warme douche , bijvoorbeeld armen en benen
 • Douche dan eens geheel koud af, na een warme douche (zet hem eerst heel warm als je het lastig vindt)
 • Verleng dan eens de tijd (60 sec tot 2minuten) dat je koud gaat afdouchen (dit kun je dagen volhouden)
 • Als je 2 minuten koud kunt afdouchen, kun je best eens proberen gelijk onder de koude douche te stappen. Ook hier kun je eerst kort beginnen met je armen of benen.
 • Lukt dat, verleng dan ook die tijd eens met koud douchen van 60 seconden – 5 minuten.
 • Heb je het te koud, stap dan gewoon even onder de warme douche. Totdat je lichaam zo gewend is dat het niet meer hoeft.

Belangrijk! Als je onder de koude douche stapt of staat, hou je ademhaling rustig. het liefst in en uit door je neus. Ontspan je lijf en je zult merken dat het water steeds prettiger gaat voelen. Echt waar!

Waarom zou je het doen?

 • Je krijgt er ontzettend veel energie van
 • Je wordt echt wakker
 • Goed om snel te herstellen na sportieve activiteiten
 • Goed voor je huid en haar (dat merk je vanzelf)
 • Je versterkt je immuunsysteem
 • Je krijgt meer contact met je lichaam

Geloof me. Je ervaart een persoonlijke vrijheid als nooit tevoren

Dat is ook het enige dat ik wil bereiken voor je, dat je volledig vrij kunt zijn. Succes!

Laat je hieronder weten hoe het was?

Over de schrijver
Clara Meijer
Door

Clara Meijer

op 28 Feb 2015

Mooie Ted Talk. Ik volg de Wim Hof methode en neem zelfs koude baden gedurende 10 minuten. Maar dat kost mij eigenlijk geen moeite. Voor mij is het afmaken waarmee ik begonnen ben. Dus bijvoorbeeld oefeningen van het geheim herhalen, of mesa's maken.

Yvonne Nientker
Door

Yvonne Nientker

op 30 Jun 2015

Op en af douche ik al sinds mijn tienertijd koud NA. Dat is 'm niet, snap ik, maar het er - vooral in de winter, of wanneer ik me "niet zo lekker " voelde - tegenop zien is vanzelfsprekend bekend. De kracht van Joels ervaringen zit hem denk ik vooral in het zien van verbanden met gewoontegedrag > vooral n i e t uit je comfortzone willen stappen en dus maar doormodderen. Ik ben bereid 30 dagen koud te douchen en te zien wat het met me doet. WIE DOET ER MET ME MEE?

Theo Even
Door

Theo Even

op 03 Jul 2015

Geniet van de weelde die de schepper ons heeft gegeven. Laat je gevoel niet door je verstand in de war brengen, maar het gevoel je verstand gerust stellen.

Reactie plaatsen