Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren https://frankbruining.com En nog een WordPress site Sun, 17 May 2020 06:43:03 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Killercombi: zo bepaal je wat je belangrijk vindt – en waar je van nature goed in benthttps://frankbruining.com/killercombi-zo-bepaal-je-wat-je-belangrijk-vindt-en-waar-je-van-nature-goed-in-bent/ Tue, 07 Jan 2020 14:59:08 +0000 https://frankbruining.com/?p=202110 Wat wil ik nou eigenlijk? Eerlijk gezegd, ik heb geen idee. Wat ik wel weet, is dat ik iedere dag doe wat ik belangrijk vind en waar ik energie van krijg. Ik zeg vaak: ‘ik heb een leven waarvan ik geen vakantie van hoef te nemen.’ Klinkt mooi, maar het lukt me niet altijd hoor. […]

The post Killercombi: zo bepaal je wat je belangrijk vindt – en waar je van nature goed in bent appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Wat wil ik nou eigenlijk?
Eerlijk gezegd, ik heb geen idee.

Wat ik wel weet, is dat ik iedere dag doe wat ik belangrijk vind en waar ik energie van krijg.
Ik zeg vaak: ‘ik heb een leven waarvan ik geen vakantie van hoef te nemen.’

Klinkt mooi, maar het lukt me niet altijd hoor.
Er zijn dagen die voorbij vliegen en ik dingen heb gedaan die totaal onbelangrijk waren.
Van eindeloos scrollen op Facebook tot nieuwe software uitproberen.

Hoe bepaal je wat je belangrijk vindt?

Als ik kijk naar de top 5 waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed, is dat een mooi begin om te kijken of je op dit moment doet wat belangrijk voor je is.

In het boek ‘The Top Five Regrets of the Dying‘ van Bonnie Ware staat op nummer 1:

1. Had ik maar de moed gehad om mijn leven op mijn eigen manier te leiden, in plaats van aan de verwachtingen van andere te voldoen

Tip: check of je de verwachtingen van anderen niet zelf bedacht hebt. Meestal is het je eigen invulling.

Maar ja, wat is dan je eigen manier. Want weten we wel wat onze eigen manier is? Lees nog even door.

2. Had ik maar niet zo veel gewerkt en meer aandacht gegeven aan mijn gezin

Tip: misschien werk je gewoon graag en ben je het liefst van huis. Maar als het idee is, dat je veel geld moet verdienen om alles te kunnen betalen, kijk dan eens naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld door kleiner te gaan wonen, of werk wat je vanuit huis kunt doen.

3. Had ik mijn gevoelens maar vaker getoond

Tip: door te zeggen wat je voelt, kun je de emoties laten gaan. Dit werkt bevrijdend. Hou je ze te lang binnen, dan werken ze beperkend en maken ze, vaak letterlijk, ziek.

4. Had ik maar meer contact met mijn vrienden gehouden

Tip: neem jezelf voor, iedere maand een dag met een vriend(in) contact te hebben. Meer mag ook natuurlijk. Het is wat je belangrijk vindt.

5. Had ik mezelf maar toegestaan gelukkiger te zijn

Tip: soms weet je gewoon niet dat je niet gelukkig bent. Je draait mee in de malle molen van het leven en denkt misschien dat het zo hoort. Dus stel jezelf de vraag of je echt gelukkig bent en waar je gelukkig van wordt.

En nu?

Bovenstaande punten zijn misschien open deuren. Maar ik vind het 5 mooie ijkpunten om te kijken waar je nu staat.

Punt 1 en 5 zijn redelijk algemeen.

Want, wat is nou je eigen manier en wat maakt je gelukkig?

Een hele handige manier om daarachter te komen, is de gratis karaktertest.

Test je sterkste karaktereigenschappen

Wetenschappers hebben 24 unieke eigenschappen ontdekt, die weer vallen onder 6 menselijke deugden zoals wijsheid, matigheid en moed.

Met een uitgebreide test ontdek je welke sterke karaktereigenschappen je van nature hebt en welke deugden het belangrijkst voor je zijn.

Sterke karaktereigenschappen zijn kwaliteiten die je vanaf je geboorte met je meedraagt en niet hebt hoeven leren. Dit is anders dan competenties en vaardigheden; competenties hebben meer met kennis en gedrag te maken, vaardigheden zijn aangeleerd.

De combinatie van deugden en karaktereigenschappen is waardevol. Je bepaalt hiermee wat je belangrijk vindt en waar je iedere dag mee in aanraking wil zijn.

Ik gebruik deze test voor mezelf en in de groepen die ik begeleid. Het geeft zeer praktische informatie in waar je van nature goed in bent en wat je belangrijk vindt in het leven.

Gratis test

Via de onderstaande link kun je de volledige test gratis doen.

Link: https://www.viacharacter.org/survey/surveys/takesurvey

Je kunt de test in het Nederlands doen als je wil. En voor de duidelijkheid: je hoeft niets te bestellen op de site, behalve als je een extra uitgebreid rapport wil. Maar ik zag de waarde daar niet van. Ik ben op geen enkele wijze verbonden met deze organisatie.

Mijn top 3 sterke karaktereigenschappen

Natuurlijk laat ik mijn resultaten zien. Ik heb de test nogmaals gedaan. En ik raad je aan de test ook meerdere keren te doen. Uiteindelijk blijven de resultaten gelijk, maar in het begin is het soms lastig de vragen juist te interpreteren.

Sociale Intelligentie – deugd: menselijkheid
“Ik ben me bewust van de motieven en gevoelens van andere mensen. Ik weet hoe ik me in verschillende sociale situaties kan bewegen en mij er comfortabel in voelen. Ik weet wat ik moet doen om anderen op hun gemak te stellen.”

Leergierig – deugd: wijsheid
“Ik hou ervan nieuwe dingen te leren. Zowel in een onderwijsinstelling als voor mezelf. Ik heb altijd genoten van school, lezen en musea, overal en altijd waar een gelegenheid is om te leren”

Creatief, origineel en vindingrijk – deugd: wijsheid
“Het bedenken van nieuwe manieren om dingen te doen is een essentieel deel van wie ik ben.”

In of uit de flow

Deze drie karaktereigenschappen komen het meest natuurlijk. Ik hoef er weinig moeite voor te doen. In mijn geval, het creëren van nieuwe meditaties en manieren om andere te leren hoe ze kunnen mediteren.

De lijst bestaat totaal uit 24 eigenschappen. En hoe lager op de lijst, hoe minder natuurlijk het voor je is. En je er meer moeite voor moet doen. Teamwerker staat bij mij onderaan. En dat klopt. Ik word heel ongelukkig als ik moet samenwerken in een team.

Wanneer je de top 5 met regrets pakt en de uitkomst van deze test, kun je goed bepalen waar je de meeste energie van krijgt en doet wat je graag zou willen doen. En of je nu vrachtwagenchauffeur, accountant of meditatiecoach bent, dat maakt niet uit. Dat zijn dingen die je kunt leren.

Ik zou een hele goede vrachtwagenchauffeur zijn, maar wel met telkens nieuwe routes en ik denk dat ik ook erg lang blijf hangen bij het tankstation om met iedereen te kletsen.

Wil je gemotiveerd aan de slag? Bekijk dan de opname van het webinar De Motivatieformule (klik hier)

Ik ben benieuwd wat er bij jou uitkomt. Laat je het hieronder bij de reacties weten?

The post Killercombi: zo bepaal je wat je belangrijk vindt – en waar je van nature goed in bent appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Mijn hele dag naar de knoppen – zo blij dat ik mediteerhttps://frankbruining.com/mijn-hele-dag-naar-de-knoppen/ Mon, 16 Dec 2019 14:42:09 +0000 https://frankbruining.com/?p=202101 ‘Ben jij maandag tussen 10 en 12 uur thuis?’ ‘Mooi, want ze komen de dakgoten schoonmaken, en ik ben er niet.’ Dat is fijn aan werken vanuit huis. Het is ondertussen 12 uur geweest, en je raadt het al: ik heb geen dakgotenschoonmaker gezien. Mijn hele dag naar de knoppen Huh? Hoezo naar de knoppen? Nou, […]

The post Mijn hele dag naar de knoppen – zo blij dat ik mediteer appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
‘Ben jij maandag tussen 10 en 12 uur thuis?’
‘Mooi, want ze komen de dakgoten schoonmaken, en ik ben er niet.’

Dat is fijn aan werken vanuit huis.

Het is ondertussen 12 uur geweest, en je raadt het al: ik heb geen dakgotenschoonmaker gezien.

Mijn hele dag naar de knoppen

Huh? Hoezo naar de knoppen?
Nou, ik kon dus niet doen wat ik wilde doen.

Een podcast opnemen, een meditatie maken en een pakketje ophalen.
Plus nog véél meer dingen.

Het is raar, dat ik niet heb gedaan wat ik van plan was.
De afspraak was gepland en bestond alleen virtueel.

Allerlei gedachten spoken er door mijn hoofd:

‘Wie heeft de afspraak verkeerd gemaakt?’
‘De volgende keer, zorg je dat je zelf thuis bent.’
‘Ik heb m’n werk niet kunnen doen.’

Ik ben blij dat ik mediteer.

Vroeger was ik uit m’n dak gegaan

Nu zie ik dit soort gedachten opkomen.
Maar ze krijgen geen grip op me.

Het worden geen verhalen.
Ze verdwijnen geruisloos.

Net zoals ze gekomen zijn.
Ik kan niet anders, dan accepteren wat er is.

De wereld draait gewoon door.
Ook met volle dakgoten.

‘Het is zoals het is.’
Vroeger vond ik zo’n uitspraak te makkelijk.

Ik merk nu wat een enorme rust dat geeft

Hoe het werkt met gedachten, dat snap ik al jaren.
Maar tussen snappen en écht weten, zit een groot verschil.

Ik ben zó blij dat ik mediteer.

Ook leren mediteren?

The post Mijn hele dag naar de knoppen – zo blij dat ik mediteer appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
10 Dagen in stilte – Ik had er meer van verwachthttps://frankbruining.com/10-dagen-in-stilte-ik-had-er-meer-van-verwacht/ Thu, 12 Dec 2019 15:30:10 +0000 https://frankbruining.com/?p=202099 Eerlijk gezegd valt het me een beetje tegen.’ ‘Ik had er meer van verwacht.’ Ik was met stomheid geslagen. Vooral omdat ik juist zo enthousiast was. Hij had precies dezelfde 10 dagen stilteretraite meegemaakt. Maar hij heeft het zo anders beleefd. Ik hoorde vooral teleurstelling bij hem. Viel de stilte tegen? Nee, eigenlijk ging dat […]

The post 10 Dagen in stilte – Ik had er meer van verwacht appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Eerlijk gezegd valt het me een beetje tegen.’
‘Ik had er meer van verwacht.’

Ik was met stomheid geslagen.
Vooral omdat ik juist zo enthousiast was.

Hij had precies dezelfde 10 dagen stilteretraite meegemaakt.
Maar hij heeft het zo anders beleefd.

Ik hoorde vooral teleurstelling bij hem.

Viel de stilte tegen?
Nee, eigenlijk ging dat heel goed.
Even weg van alle afleiding.

Een tijdelijke escape

De 10 dagen waren voor hem een mooie escape.
Maar het effect ervan was na twee dagen verdwenen.

En dát viel tegen.
Hij had verwacht dat het gevoel van de retraite langer zou blijven.

‘Heb je erna nog gemediteerd?’
‘Nee, niet echt. Het is me 1x gelukt een half uur te zitten.’

Dat werkt natuurlijk niet, als je er verder niets voor doet.
Het advies is om na de tiendaagse, minimaal 2x per dag een uur te mediteren.

Dus nu zit hij weer in alle afleiding.

Dat is niet te voorkomen.
Zelfs niet als je 10 dagen compleet in stilte gaat.
En 10 uur per dag mediteert.

Het is net als vakantie.
Het gevoel ervan ebt al snel weg, als je weer aan het werk bent.

Er is geen quick fix

Je hoeft echt niet hard te werken of je best te doen.
Je hoeft alleen maar 2 uur per dag te plannen om te mediteren

Na mijn retraite mediteer ik 2x per dag een uur.
Gaat het mij makkelijk af?
Zeker niet altijd.
Maar ik kies er voor om te mediteren.

Wat kan je doen om iets door te zetten?

 • Als je écht iets wil, ga er dan voor 100% voor
 • Ken je eigen valkuilen, en weet hoe je ze kan herkennen
 • Bespreek je intentie met je partner en kinderen
 • Neem beslissingen over zaken die jouw intentie in de weg lopen
 • Lukt het niet om het nu vol te houden, begin er niet aan. Bespaar je de teleurstelling en de energie

‘Do or do not, there is no try’ – Yoda

The post 10 Dagen in stilte – Ik had er meer van verwacht appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.https://frankbruining.com/ik-heb-het-nog-nooit-gedaan-dus-ik-denk-dat-ik-het-wel-kan/ Thu, 28 Nov 2019 17:11:11 +0000 https://frankbruining.com/?p=202076 ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Een uitspraak waarvan de meeste mensen denken dat hij van Pipi Langkous komt. Helaas staat deze uitspraak als misquote op de website van Astrid Lindgren. De quote vind ik trouwens nog steeds fantastisch en ik vind dat ook een goede raad. […]

The post Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Een uitspraak waarvan de meeste mensen denken dat hij van Pipi Langkous komt. Helaas staat deze uitspraak als misquote op de website van Astrid Lindgren.

De quote vind ik trouwens nog steeds fantastisch en ik vind dat ook een goede raad.
Want als je iets nog nooit gedaan hebt, weet je niet of je het wel of niet kan.

Wat dit artikel voor je op kan leveren – én wat je zeker niet moet doen

Heb je het gevoel dat er meer is in het leven. Vraag je jezelf af ‘is dit het nou?’ en denk je dat je tot meer in staat bent? Als die stomme onzekerheid er maar niet was.

Ik probeer je met dit artikel te laten zien, dat je jezelf voor de gek houdt.
Nou weet je dat al lang, maar soms moet je het gewoon nóg een keer lezen.

Denk alsjeblieft niet dat je dit allemaal al weet.
Intellectueel gezien misschien wel, maar écht begrepen heb je het nog niet.

Dat is geen arrogantie van mij.

Het is een uitnodiging aan jou om open te staan en al je overtuigingen te laten voor wat ze zijn.

Ik ben nu meer dan 20 jaar bezig met persoonlijke ontwikkeling en onderstaand stukje heeft me gewoon weer verbaasd.

We verzinnen het waar je bij staat. Niets is waar

Er komt ontzettend veel informatie op ons af. En dan dragen we zelf ook nog eens een bibliotheek aan ervaringen met ons mee. Een garantie voor verdraaid rare ideeën van de werkelijkheid.

Zo dacht ik vroeger dat ik blindedarmontsteking kon krijgen van een slecht gepeld eitje, of ziek kon worden als ik zonder mijn jas naar buiten ging.

Nou, ik douche nu al 5 jaar alleen maar koud, en loop regelmatig zonder jas buiten, maar ziek worden… nee hoor.

Alles wat je gelooft, is gewoon niet waar. Gebruik dat even als uitgangspunt.

We houden onszelf tegen

Nu ik intensief mediteer, zie ik steeds meer waar onze gedachten vandaan komen en weer naar toe gaan.

Wil je weten waar ze vandaan komen en naar toe gaan?
Nergens.

Gedachten hebben te maken met iets uit het verleden of met de toekomst. En we verbinden er allerlei conclusies aan.

Zo sprak ik pas iemand een hele goede baan heeft, maar niet écht gelukkig daarin is.
Maar toen ik hem vroeg over zijn hobby, begonnen zijn ogen te glimmen.
Dáár wilde hij wel zijn dagen mee slijten.

Maar ja, hypotheek hè.

En ik snap dat wel. Maar je weet gewoon niet hoe dingen uit kunnen pakken.
Soms moet je gewoon een stap zetten en kijken waar het uitkomt.
Volgens mij is daar het leven voor bedoeld.

In 2003 heb ik dat zelf gedaan, en daarna heb ik meerdere malen dit soort stappen gezet.
En ja, soms kwam het op het nippertje pas goed.

Oncomfortabel, dat zeker, én spannend.

Soms denk ik weleens dat er een soort interne saboteur in ons zit

Gedachten komen op als stemmetjes.
En er is minstens één zo’n stemmetje, die vindt overal wat van.

Een saboteur.

Nou, klinkt saboteur wat onvriendelijk.
Want ik denk dat het gewoon een beschermingsmechanisme is.

Laten we het de observator noemen.
Wat doet die observator eigenlijk, als we niet opletten?

Een linker- en rechterbrein. Een experiment

Zoals je misschien weet, is de zintuiglijke waarneming van ons lichaam aan de linkerzijde verbonden met de rechterhersenhelft en de registreert de linkerhersenhelft de input van de rechterzijde van ons lichaam.

In een onderzoek bij mensen met een gespleten brein werd aan de linkerhersenhelft (rechteroog) een foto van een kippenvoetje getoond en aan de rechterhersenhelft (linkeroog) een plaatje van een sneeuwlandschap.

Hierna lieten de onderzoekers verschillende foto’s aan beide ogen zien.

De opdracht was om de plaatjes te selecteren die een relatie hadden met zowel het kippenvoetje als het sneeuwlandschap.

De kippenvoet en de sneeuwschop

Met hun rechterhand kozen de proefpersonen een plaatje van een kip, en met hun linkerhand een plaatje van een sneeuwschop.

Verschil linker- en rechterhersenhelft

Het is handig om te weten dat de linkerhersenhelft verbonden is met taal en lezen, en rechts met ruimte en beweging. Bij deze proefpersonen met een gespleten brein was er geen communicatie tussen de twee helften.

Toen er werd gevraagd waarom ze met hun linkerhand de sneeuwschop kozen, zou je verwachten dat ze zouden zeggen dat ze het niet wisten. Er werd namelijk een beweging gemaakt (rechterhersenhelft/linkerhand) en de linkerhersenhelft zou geen informatie ontvangen (gespleten hersenen).

Een verzonnen antwoord

Het antwoord dat de proefpersonen gaven was opvallend; er kwam een verklaring zoals: ‘het kippenvoetje hoort bij de kip en de schop gebruik je om de kippenpoep te scheppen.’ Ook bij andere onderzoeken kwamen dit soort resultaten; er werd gewoon iets verzonnen.

Nou weet ik niet hoe dat bij jou gaat, maar ik herken dat wel. Zelfs zonder gespleten brein.

Overal wordt heel snel een verklaring gezocht of betekenis gegeven.
Het gebeurt als ik iets zie of naar iemand luister, mijn mind trekt constant conclusies.

Maar goed, die conclusies klinken best wel goed toch?

Lekker pro-actief. Mmmm, niet echt, want meestal worden er verbanden gelegd die helemaal niet relevant zijn op dat moment. En het is ook niet eens de realiteit: de observator verzint het gewoon.

Het is 180 graden anders

Wat ik probeer duidelijk te maken is dat onze mind niet te vertrouwen is. En dat de realiteit misschien wel 180 graden anders is. Een paar voorbeelden: stel je voor dat je helemaal geen 40 uur per week hoeft te werken, dat je wel kunt zingen of gewoon je ogen kan trainen om zonder bril te lezen.

Beginners mind

In meer dan 2500 jaar oude Zen boeddhisme hebben ze het over Beginners Mind. Iedere keer alles met nieuwe ogen bekijken, alsof je het voor de eerste keer meemaakt.

Ik probeer dat iedere dag weer, maar dat valt nog niet mee zeg.

Zodra ik bijvoorbeeld aan het luisteren ben naar iemand, hoor ik wat er allemaal in mijn mind gebeurt.
Conclusies en eigen verhalen komen naar boven.

Maar ook als ik gewoon ergens loop, mijn mind is constant bezig betekenis te geven aan mijn waarneming.

Dus ik ben voorlopig nog niet verder gekomen dan waarnemen.
Maar dat geeft niet, het proces is al enorm waardevol.

Een deur is een deur. Gelukkig maar

In veel gevallen maakt het helemaal niets uit dat er overal conclusies worden getrokken.

Ik ben zelfs blij dat ik niet iedere keer moet uitvinden wat een deur nou precies is.

Maar als het gaat om de optimaal van mijn leven te genieten, daar wil ik niet in beperkt worden.
En soms heb ik het gevoel dat er veel meer te ontdekken valt.

Ik pas ervoor om alles maar klakkeloos aan te nemen

Dingen zoals dat ontbijten wel of niet goed voor je is.
Bij mij is het iedere keer anders.

De ene keer kan ik zonder ontbijt 30km hardlopen, de andere keer heb ik om 6 uur ‘s ochtend als honger.

Hoe dat komt? Geen idee, sterker nog, ik wil het niet eens weten.

De uitnodiging aan jou is om zelf te testen wat je nou eigenlijk wel of niet gelooft.

En dan nu de test

Als je jezelf conclusies hoort trekken, vraag jezelf dan eens af of die conclusie waar is. Of dat je écht voor 100% achter die conclusie of stelling kunt staan.

Heb je koffie nodig om wakker te worden, heb je een bril nodig, ben je geen hardloper, kun je niet aan klanten komen, moet je tot je 60ste blijven werken etc.

Waarom zou je dat doen?

Hoe meer je er achter komt, dat de meeste gedachten die je hebt, niet waar zijn, kun je misschien wel een enorme vrijheid gaan ervaren. Er is meer mogelijk dan je denkt. Als ik marathons kan lopen, kan jij ook dat wat jij graag wil.

Stel je voor dat er veel meer mogelijk is dan jij nu denkt, wat zou je dan gaan doen? Als je 100% zeker wist, dat je niet kon falen, wat ga je doen?

Zoals ik al eerder schreef, mediteren helpt om op objectieve wijze naar je gedachten te kijken. Wil je dat ook eens proberen? Vraag de gratis meditatie-oefeningen aan.

 

‘Yes, you really should go to school and learn to write better,’ said Annika. ‘No thanks very much,’ said Pippi. ‘I did that a whole day once and got so much learning stuffed into my head that it’s still sploshing around in there.’

-Pippi Longstocking goes Aboard

The post Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Nooit meer iets moeten – stap uit je patronenhttps://frankbruining.com/nooit-meer-iets-moeten/ Mon, 18 Nov 2019 14:58:10 +0000 https://frankbruining.com/?p=202040 Uit volle borst zing ik: ‘Groningen – Groningen, Friesland – Leeuwarden, Overijssel – Zwolle’ De juf hoefde het maar aan te wijzen. Nu nog, als iemand tegen mij ‘Hoogezand’ zegt, denk ik ‘Sappemeer.’* Geprogrammeerd. Patronen zijn handig Door te denken in patronen, onthouden we sneller. Veel handelingen kunnen we daardoor ook makkelijk op de automatische piloot […]

The post Nooit meer iets moeten – stap uit je patronen appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Uit volle borst zing ik: ‘Groningen – Groningen, Friesland – Leeuwarden, Overijssel – Zwolle’

De juf hoefde het maar aan te wijzen.

Nu nog, als iemand tegen mij ‘Hoogezand’ zegt, denk ik ‘Sappemeer.’*

Geprogrammeerd.

Patronen zijn handig

Door te denken in patronen, onthouden we sneller.
Veel handelingen kunnen we daardoor ook makkelijk op de automatische piloot doen.

Kijk maar naar autorijden: schakelen, op het verkeer letten en sturen.
Je leert het en gaat het doen.

Net zo lang tot het geautomatiseerd is.

Herhalende activiteiten worden patronen.

En iedere dag spelen we deze patronen af.
We staan op, checken onze telefoon, gaan in de douche.
Enz.

Onbewust.
Zo kun je oud worden.

En dát is nou net niet de bedoeling.
Ja, oud worden wel. Duh.
Maar toch niet onbewust?

Want voor je het weet, ben je je patronen.
Wat je doet, is wie je bent.

En eigenlijk: wat je denkt, is wie je bent.

Cogito, ergo sum – Ik denk, dus ik ben

De bekende filosofische stelling van René Descartes.

Maar wil je dat wel?

Heb je niet allerlei patronen waarvan je absoluut niet wil, dat ze jou definiëren?

Je manier van doen: je gewoontes.
Maar ook hoe je jezelf ziet.
En hoe je naar de wereld kijkt.

Denk er maar eens over na.
Wat is er allemaal gekoppeld aan jouw naam?

What’s in a name?

Stel je voor dat je anders zou heten.
Misschien heb je dan opeens wel andere plannen.

Of als je opeens van het andere geslacht zou zijn.
Misschien veranderen er dan wel heel patronen.

Nou hoef je van mij niets te veranderen.
Want je bent prima zoals je bent.

Toch?

Maar er is nog zoveel mogelijk.
De wereld is zo groot.

Frank, sporter?

Toen ik ging trainen voor de marathon,
ging ik mijn dag anders indelen.

Ik ging me anders voelen.
En anders gedragen.
Ik was opeens een sporter.

Geloof me, dat was redelijk uniek.
Ik had sinds mijn 20ste niet meer gesport.

En nu ging ik een marathon lopen.
Grappenmaker.

Alles werd anders

Zelfs mijn voeding veranderde.
En mijn slaapgewoonte.

Ik ontmoette andere mensen.
Kortom: mijn wereld werd groter.

Meditatie. Zo simpel

Door intensiever te mediteren ontdek ik nóg meer van mezelf.

Ik leerde een hele simpele techniek.
Niets voor mij eigenlijk, want ik hou van lastig.

Inderdaad, ook zo’n patroon.

Ik leerde heel goed observeren.
Gelukkig kan ik heel goed mijn best doen.

Inderdaad, ook weer zo’n patroon.

Ik zag hoe gedachten opkwamen en gaan.
En als ik er geen aandacht aan schonk, ontstond er rust.
Ik ging niet meer mee in allerlei gedachten.
Ik hoefde opeens niet zoveel meer.

Niets meer moeten

Nou geloof me, dát is een patroondoorbraak.
Niet zoveel meer moeten doen.

Gewoon rust.
Ik wist niet, wat me overkwam.

Wanneer je echt ziet, dat je je gedachten niet bent.
Het zijn slechts opties, en geen opdrachten.
Dat geeft zóveel ruimte.

Wie en wat je bent is natuurlijk veel meer dan een setje patronen

En eerlijk is eerlijk, natuurlijk weet ik dit al jaren.
Maar tussen weten en echt weten, zit een groot verschil.

Bij mij is dat gekomen door intensief te mediteren.
Alleen maar observeren.

Het is eigenlijk best leuk, en ook spannend tegelijkertijd.
Want ja, wie ben ik dan echt?

Ik blijf lekker onderzoeken door te mediteren.
Het kunnen loslaten van ‘moeten’, vind ik wel een bevrijding.

Zeker als het lukt.

En nu?

Probeer je patronen aan te passen. Dat kan gewoon tijdelijk. Om te kijken wat voor effect het heeft op wie je bent en op je gedrag.

Hieronder wat opties:

 • Ga de komende week, een uurtje vroeger naar bed
 • Zet de wekker eens een keertje niet (of juist wel)
 • Ga in trainingspak naar je werk
 • Neem je schoonmoeder uit eten
 • Spreek iemand aan die je niet kent
 • Drink een week geen koffie
 • Koop eens een setje tweedehands kleding, en draag het naar een afspraak
 • Eet een week geen vlees of vis
 • Ontbijt een week niet
 • Zeg een dag overal ja op
 • Ga mediteren

*Tegenwoordig heet deze voormalige Gemeente: Midden – Groningen. Beetje jammer.

Photo by Stephen Leonardi on Unsplash

The post Nooit meer iets moeten – stap uit je patronen appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Hoe mediteer je iedere dag – zonder dat het je extra tijd kost (en je ook nog eens beter slaapt)?https://frankbruining.com/hoe-mediteer-je-iedere-dag/ https://frankbruining.com/hoe-mediteer-je-iedere-dag/#respond Fri, 01 Nov 2019 15:16:14 +0000 https://frankbruining.com/?p=201896 Je wil dus mediteren. Of misschien doe je het al, maar is het nog geen onderdeel van je dagelijkse routine. Heb je geen tijd om te mediteren, of vergeet je het gewoon? Geen tijd om te mediteren kan, maar is het niet gewoon een smoes? We hebben allemaal toch wel 5 of 10 minuten waarin […]

The post Hoe mediteer je iedere dag – zonder dat het je extra tijd kost (en je ook nog eens beter slaapt)? appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Je wil dus mediteren.

Of misschien doe je het al, maar is het nog geen onderdeel van je dagelijkse routine.

Heb je geen tijd om te mediteren, of vergeet je het gewoon?

Geen tijd om te mediteren kan, maar is het niet gewoon een smoes? We hebben allemaal toch wel 5 of 10 minuten waarin we toch al niets doen. Nee, het is iets anders, de meeste mensen vergeten het gewoon omdat het geen onderdeel is van een vaste routine.

Zo krijg je meditatie wel in je dagelijks patroon

Pas kreeg ik van de masseur een massagebal om zelf mijn schouders te kunnen masseren.

Lekker voor de periodes tussen de massages.

Maar ik vergat het gewoon.

Ik legde dus het balletje in mijn kantoor op mijn stoel, zodat ik herinnerd werd.

Werkte dat dan wel?

Iets beter, maar ik stelde het vaak uit en daarna vergat ik het alsnog.

Best raar, voor iets dat ik graag wilde doen en waar ik ook profijt van had. Maar dat komt omdat het niet in mijn systeem zat.

Nu wel, ik doe het nu direct na mijn meditatie, en dat is iets dat ik al dagelijks doe.

Dat werkt dus heel goed voor mij.

Als je toch al iedere dag gaat slapen, mediteer lekker in bed

Mediteren in bed is volgens mij de meest comfortabele manier om te mediteren.

Zodra je lekker in je bedje ligt, begin je met mediteren.

Als je dit een paar avonden doet, zul je zien dat het dagelijks mediteren een hele fijne gewoonte wordt, met heel veel voordelen.

Wat zijn de voordelen van mediteren in bed?

Lig je ook wel eens in bed en kun je niet in slaap komen omdat je ‘hoofd aanstaat’?

Alle indrukken, ideeën en informatie van de dag zwerven vaak nog volop door je hoofd als je in bed ligt en je toch écht wel wil slapen.

Wanneer je in bed mediteert, creëer je een natuurlijke overgang van de dagelijkse hectiek naar de nachtelijke rust.

Als je ontspannen gaat slapen, merk je al dat je echt beter slaapt. Hoe je dat merkt? Je wordt uitgerust en vaak uit jezelf voor de wekker wakker.

Zo mediteer je in bed, voordat je gaat slapen

 • ga comfortabel liggen
 • voel het contact van je lijf met het matras
 • merk de temperatuurverschillen op tussen alle punten die contact maken met het matras
 • merk ook op waar het contact dieper, harder, zachter of oppervlakkiger is
 • Ontspan je schouders, je benen en adem met een zucht uit
 • Adem vanaf nu in en uit door je neus
 • Wees je bewust van de inademing en uitademing
 • Voel waar de lucht de binnenkant van je neus raakt, zowel bij in- als uitademen
 • Herhaal dit zo lang als je wil, of, tot je in slaap valt

Nog veel afleiding door allerlei gedachten?

Soms zit ons hoofd zo vol met gedachten dat ze nog steeds de overhand houden.

Wat dan helpt is het volgende; herhaal je in je hoofd: ‘adem in’, bij iedere inademing en ‘adem uit’ bij iedere uitademing.

Heb je veel spanning van de dag nog bij je? Herhaal dan in jezelf ‘adem spanning uit’ en ‘adem rust in’ bij de ademhalingen.

Uhhh, maar ik lig niet alleen in bed

Als je het raar vindt om te mediteren, weet dan dat er meer mensen zijn die er eerst anders over dachten en nu ook mediteren. Zoals Bill Gates van Microsoft.

Veel mensen vinden mediteren zweverig, maar dat is helemaal niet zo. Bespreek het met je partner en probeer het een keertje samen, dat kan heel gezellig zijn.

Probeer het vandaag nog

Je kunt zonder enige ervaring deze 5.000 jaar oude meditatie-techniek direct doen.

Begin met 5 minuten en ga daarna gewoon slapen zoals je gewend bent. Eventueel kun je steeds langer proberen.

Ik vind 20 minuten een mooie tijdsduur, maar het kan ook nog langer of gewoon tot je in slaap valt.

Vind je het lastig om zelf te mediteren? Probeer dan mijn gratis mini-cursus.

 

The post Hoe mediteer je iedere dag – zonder dat het je extra tijd kost (en je ook nog eens beter slaapt)? appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
https://frankbruining.com/hoe-mediteer-je-iedere-dag/feed/ 0
Ik wil mediteren. Maar welk tijdstip is het beste?https://frankbruining.com/ik-wil-mediteren-maar-welk-tijdstip-is-het-beste/ https://frankbruining.com/ik-wil-mediteren-maar-welk-tijdstip-is-het-beste/#respond Tue, 22 Oct 2019 13:48:43 +0000 https://frankbruining.com/?p=201860 Op welk tijdstip kun je het beste mediteren? In de afgelopen 20 jaar dat ik mediteer, heb ik alle tijdstippen al zo’n beetje gehad. En tot nu toe vind ik de ochtend nog steeds het fijnst. De avond komt op een goede tweede plaats. Wat is het verschil in tijdstippen om te mediteren? Ik merk […]

The post Ik wil mediteren. Maar welk tijdstip is het beste? appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Op welk tijdstip kun je het beste mediteren?

In de afgelopen 20 jaar dat ik mediteer, heb ik alle tijdstippen al zo’n beetje gehad. En tot nu toe vind ik de ochtend nog steeds het fijnst. De avond komt op een goede tweede plaats.

Wat is het verschil in tijdstippen om te mediteren?

Ik merk een verschil in effect van de meditaties. Zo krijg ik er in de ochtend energie van en voel ik me klaar voor de dag. Terwijl de meditatie in de avond me helpt de dag van me af te laten zakken.

Hoe weet ik wat het juiste tijdstip voor mij is om te mediteren?

Om voor jezelf een tijdstip te bepalen waarin jij het beste mediteert, is het handig om eerst je doel met meditatie te weten. Wat wil je dat meditatie voor je oplevert?

Wil je je bijvoorbeeld beter kunnen concentreren, meer energie hebben of bewuster leven?

Korte en simpele meditaties voor meer concentratie

Als je je beter wil concentreren, is het handig om aan het begin van de dag te mediteren. Ik adviseer je om ook een aantal korte simpele meditaties te plannen gedurende je dag. Wanneer je je 5 minuten concentreert op je ademhaling, zonder er iets aan te veranderen, verdubbel je je concentratievermogen. Probeer maar.

Wakker blijven na de lunch

Heb je een belangrijke meeting? Mediteer tien minuutjes van tevoren en je gaat er scherper in dan ooit. Zelfs na de lunch. Ga voor je meeting een rondje buiten lopen en focus de eerste 5 minuten op het neerzetten van je voeten, daarna op alle kleuren die je ziet.

Met energie wakker worden

Wil je beter slapen en met energie wakker worden? Er gaat niets (nou ja, bijna niets dan) boven een goed partijtje mediteren voordat je gaat slapen. En je weet zelf wel hoe vervelend het is om niet goed te kunnen slapen. Mediteer 10 minuten voordat je naar bed gaat en je merkt dat je lekker ontspannen in je bed stapt. Je kunt een avondmeditatie doen met een stukje rustgevende muziek of luisteren naar een opname van kabbelend water.

Misschien ben je wel een van die Nederlanders die wel actie onderneemt.

Ken jezelf

Als je al langer mediteert, ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat meditatie nog veel meer oplevert. Mediteren is ook een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Door te mediteren, word je bewust van de betekenis van je gedachten en emoties. Plan dit soort meditaties op een tijdstip waarop je ze ongestoord kunt doen. Bijvoorbeeld heel vroeg in ochtend.

Waar begin je?

Kies een doel voor je meditatie en een tijdstip dat voor jou op dit moment het beste lijkt. Probeer het een week op steeds dezelfde tijd, zodat je er aan kunt wennen. Merk je dat het niet voor je werkt, bepaal voor de week erna een ander tijdstip.

Wat is voor jou het fijnste tijdstip om te mediteren? Laat je gedachten dit keer eens gaan in het reactieveld hieronder

 

Photo by Yaniv Knobel on Unsplash

The post Ik wil mediteren. Maar welk tijdstip is het beste? appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
https://frankbruining.com/ik-wil-mediteren-maar-welk-tijdstip-is-het-beste/feed/ 0
Beginnen met mediteren: de meest gestelde vragenhttps://frankbruining.com/beginnen-met-mediteren-meest-gestelde-vragen/ https://frankbruining.com/beginnen-met-mediteren-meest-gestelde-vragen/#comments Fri, 11 Oct 2019 14:46:00 +0000 https://frankbruining.com/?p=201811 Toen ik ging trainen voor een marathon had ik nooit echt hardgelopen. Hoe moeilijk is het om de ene voet voor de ander te zetten, en dat steeds een stukje sneller? Maar al gauw kwamen de vragen. Wat zijn de beste schoenen? Hoe vaak per week moet ik trainen? En hoe lang? Helpt het als […]

The post Beginnen met mediteren: de meest gestelde vragen appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Toen ik ging trainen voor een marathon had ik nooit echt hardgelopen. Hoe moeilijk is het om de ene voet voor de ander te zetten, en dat steeds een stukje sneller?

Maar al gauw kwamen de vragen.

Wat zijn de beste schoenen?

Hoe vaak per week moet ik trainen? En hoe lang?

Helpt het als ik naar muziek luister als ik ren?

Wat is de beste app om m’n prestaties te tracken?

Met mediteren is het niet anders. Daarom in dit artikel: de meest gestelde vragen als je wil beginnen met mediteren.

Starten met mediteren. Hoe begin ik

Mijn advies: laat ieder resultaat los, en geniet van het mediteren zelf.

Waarom het resultaat loslaten?

Als je je focus hebt op het resultaat, kan het alleen maar tegenvallen. Want hoe vaak komen jouw verwachtingen uit?

Mediteren gaat over ontspanning, observeren en concentreren. In je meditatie ga je dat trainen, maar verwacht niet dat je al resultaat hebt na een paar dagen mediteren. Dus frustreer je zelf niet. Je moet al genoeg, geniet gewoon lekker van je momentje.

Maar ik heb wel een doel, moet ik dat vergeten?

Natuurlijk heb je een doel met meditatie. Misschien wil je minder snel afgeleid zijn, ontdekken wat je wil of jezelf relaxed voelen. Heb dat helder voor jezelf en kies één doel.

Beginnen met mediteren. Wat is het beste tijdstip?

Het beste tijdstip is dat moment waarop het voor jou goed uitkomt. Direct na het wakker worden werkt heel goed om de dag te beginnen. En om de dag lekker van je af te laten glijden, is ’s avonds voordat je gaat slapen een hele goede. Probeer het uit wat voor jou het fijnste voelt.

Maar ik vergeet het gewoon. Hoe kan ik mezelf herinneren te gaan mediteren?

Wat heel goed werkt, is het koppelen aan een andere dagelijkse activiteit.

Bijvoorbeeld: je hebt de kinderen naar school gebracht en komt thuis. Voordat je iets anders gaat doen, doe je je meditatie. En wat ook een handige is, is direct na het tandenpoetsen. Zo creëer je heel simpel een nieuwe routine.

Kun je niet zo snel een routine verzinnen, zet dan een reminder in je telefoon met een alarm.

Hoe lang moet de meditatie duren?

Als je net begint, mediteer tussen de 5 en 20 minuten. Je kunt dat heel simpel opbouwen aan de hand van het onderstaande schema.

Week 1: iedere dag 5 minuten

Week 2: opbouwen naar 7 minuten

Week 3: probeer 10 minuten

Week 4: als 10 minuten goed lukt, probeer je 15 minuten

Waar kan ik het beste mediteren?

Zoek een ruimte die je met een deur kunt afsluiten en waar je alleen bent.

Moet ik wel of niet op een meditatiekussen zitten?

Het maakt niet zoveel uit. Als het voor jou maar comfortabel is. In India zijn ze gewend om met gekruiste benen op de grond te zitten, dus is het logisch dat ze ook zo mediteren. In Nederland zitten we vooral op een stoel. Dus, ga zitten op een stoel.

Mag ik ook gaan liggen?

Liggen mag ook, maar val niet in slaap als je dat niet wil. Liggen wordt door je lichaam herkend als slaaphouding, dus dat zal eerder gebeuren dan wanneer je zit. Het is niet erg dat je in slaap valt, maar je bent niet aan het mediteren.

En dan zit ik, en dan?

Als je net begint met mediteren of het opnieuw wil leren, luister dan naar een geleide meditatie. Die zijn er met en zonder muziek.

Ik heb een hele mooie opbouw gemaakt met een paar geleide meditaties. Die hebben allemaal een subtiel muziekje en duren van 4 – 13 minuten. Je kunt deze mini-cursus hier aanvragen. Je hoeft alleen maar enkele instructies te volgen en dat maakt het mediteren makkelijk.

Ik word steeds afgeleid door mijn gedachten. Hoe krijg ik dat stil?

Het is heel normaal dat dit gebeurt. Probeer het ook niet stil te krijgen, want dat gaat je niet lukken. Het is al mooi als je het opmerkt en niet met je gedachten meegaat. Keer met je aandacht terug naar het object van je focus. Bijvoorbeeld de muziek, je ademhaling of de sensaties in je lijf. Vaak wordt in geleide meditaties precies gezegd waar je je aandacht op mag richten.

Heb je vragen? Stel ze hieronder zodat ik dit artikel kan uitbreiden.

 

The post Beginnen met mediteren: de meest gestelde vragen appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
https://frankbruining.com/beginnen-met-mediteren-meest-gestelde-vragen/feed/ 2
Hoe kom je in beweging? (de Columbiaanse-kartel-methode)https://frankbruining.com/hoe-kom-je-in-beweging-de-columbiaanse-kartel-methode/ https://frankbruining.com/hoe-kom-je-in-beweging-de-columbiaanse-kartel-methode/#respond Tue, 11 Dec 2018 12:16:54 +0000 https://frankbruining.com/?p=201404 Niet gelukt? Ach joh. 
Dat is helemaal prima. Driehonderd stappen is ook wel héél veel. En we hadden er nog wel 10.000 afgesproken. What was I thinking? Mijn opa is 92 geworden, die hád geeneens een stappenteller.

 Je wou toch ook niet écht meer bewegen? Ik was écht verbaasd O, nee hoor, ik ga je echt niet […]

The post Hoe kom je in beweging? (de Columbiaanse-kartel-methode) appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
Niet gelukt?
Ach joh. 
Dat is helemaal prima. Driehonderd stappen is ook wel héél veel. En we hadden er nog wel 10.000 afgesproken. What was I thinking? Mijn opa is 92 geworden, die hád geeneens een stappenteller.

 Je wou toch ook niet écht meer bewegen?

Ik was écht verbaasd

O, nee hoor, ik ga je echt niet vertellen dat je meer moet bewegen. Maar ik schrok toen ik op mijn hardloophorloge keek en ik zag hoe weinig ik beweeg op dagen dat ik niet hardloop. Ik blijf op 4.000 stappen steken en kom niet aan het advies van 10.000 stappen per dag. En ik ben blijkbaar niet de enige.

Maar waarom dan 10.000 stappen?

In de jaren 60 toonde de Japanse arts Yoshiro Hatano aan dat dagelijks bewegen leidt tot een betere gezondheid. Hij drukte dat uit in 10.000 stappen. Hij berekende dat weinig actieve mensen gemiddeld 6.000 stappen zetten, de overige 4.000 komen van 30 minuten extra beweging.  Dat is ongeveer 2,8 kilometer stevig wandelen.

Dit advies komt ook redelijk overeen met wat de Gezondheidsraad adviseert: voor volwassen minimaal 150 minuten matig tot intensieve inspanning per week, dat is zo’n 20 minuten per dag. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar, is het minimaal 1 uur per dag. Matige inspanning is wandelen en fietsen, intensief is bijvoorbeeld hardlopen en voetballen.

Maar bewegen we allemaal niet te weinig?

Ongeveer 44% van de volwassen Nederlanders beweegt voldoende, van de kinderen tot 11 jaar voldoet 55% en van 12 -18 jaar voldoet slechts 28% aan deze richtlijn. Waar zit je zelf binnen deze richtlijn?

Ik ren gemiddeld 50 kilometer per week, dus ik weet dat ik voldoende beweeg. Maar ik ben pas op mijn 49ste begonnen met hardlopen, daarvoor bewoog ik dus écht veel te weinig en zat vooral heel veel.

Zit je dagelijks 8 uur achter een bureau, dan is het extra belangrijk om je zitschade compenseren door iedere dag een uur flink te wandelen.

Maar waar is bewegen dan goed voor?

Als we langer dan 6 uur zitten verbrandt het lichaam onvoldoende vet, loopt het suikerniveau in het bloed op, en gaan de lymfevloeistoffen trager stromen. Een paar uurtjes in de week intensief sporten maakt dat niet goed. Frédérique Neys: ‘Omdat te lang stilzitten schadelijk is op zich. Maar ook omdat mensen, als ze dan plots wat tijd hebben om te bewegen, te veel ineens willen doen. Zo lopen ze blessures op.’

Als je voldoende beweegt verbrand je vetten en verlies je of blijf je op gewicht, je spieren worden sterker en je botten worden steviger. Het is goed voor je bloeddruk en voor hart- en bloedvaten.

Ik voel me vooral een stuk energieker als ik een stukje heb gewandeld of gerend. En nu ik zoveel beweeg, voel ik me veel fitter op m’n 52ste dan ooit op m’n 30ste.

Maar ik heb helemaal geen tijd om te bewegen

Heb je geen tijd of geef je het geen prioriteit? Ik zal je een paar voorbeelden geven:

 • Ga wandelen in je lunchpauze
 • Fiets naar je werk
 • Loop naar de supermarkt
 • Drink staand je koffie op
 • Telefoneer lopend
 • Blijf staan als je op de bus wacht
 • Monteer een bureau waar je staand aan werkt (ik wil niet anders meer)

Moet ik dan ook een stappenteller kopen?

Een stappenteller helpt je om te zien hoeveel je iedere dag loopt. Onderzoek laat zien dat het gebruik ervan motiveert om meer te bewegen. Soms loop ik zelfs een extra rondje om aan mijn stapdoel te komen. Wil je geen stappenteller gebruiken, schrijf dan na je wandeling op hoelang en eventueel hoeveel je gelopen hebt.

Je wordt niet snel gemotiveerd?

Gekscherend noemde ik de Columbiaanse Kartelmethode. Dat komt omdat ik teveel Narcos heb gekeken denk ik. En toch klopt het, op het moment dat er een pistool op je gericht is, ga je écht wel bewegen. Je doel is dan overleven. Maar er zijn ook écht leuke en motiverende doelen te bedenken.

Ga voor een haalbaar doel binnen een korte tijd. Misschien wil je een keer 10 kilometer kunnen wandelen of wil je een keer een Kennedymars van 80 kilometer doen. Als je normaal niet veel beweegt, begin dan met een korte afstand en bouw het op. Vier iedere kilometer en hou die langere afstand als stip aan de horizon.

Vind je het leuk iets voor een goed doel te doen? Hartstikke mooi, hier is een lijst met mogelijkheden: wandel.vooreenander.nl/goede-doelen.

Ik was absoluut niet sportief, maar ik had een doel: de marathon van Rotterdam lopen op m’n 50ste. Ik begon met dagelijks de straat uit te rennen en terug te wandelen, nu loop ik marathons. En je hoeft echt niet te gaan hardlopen, er zijn mogelijkheden zat.

En nu?

 • Doe je veel zittend werk? Zet een timer op 30 minuten. Iedere keer als het alarm van je timer gaat, loop je 5 minuten rond. Aan het einde van een 8-urige werkdag heb je al 80 minuten extra bewogen
 • Ben je ziek en kun je niet uit bed? Ga luchtfietsen

Kom, doe je jas aan. We gaan.

 

Foto: Bruggenloop Rotterdam 2018 door Evert Buitendijk

The post Hoe kom je in beweging? (de Columbiaanse-kartel-methode) appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
https://frankbruining.com/hoe-kom-je-in-beweging-de-columbiaanse-kartel-methode/feed/ 0
Hoe verander je een gewoonte – zonder dat je het merkt?https://frankbruining.com/hoe-verander-je-een-gewoonte-zonder-dat-je-het-merkt/ https://frankbruining.com/hoe-verander-je-een-gewoonte-zonder-dat-je-het-merkt/#respond Wed, 28 Nov 2018 17:25:22 +0000 https://frankbruining.com/?p=201391 ‘Oké, dan spreken we af dat ik iedere week een webinar geef. Als test. Na 3 maanden kijken we wat het effect is’, zei ik tegen mijn coach. Eén webinar heb ik gegeven. “Weten wat je moet doen en het toch niet doen is een big fail.” Vind ik. Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan. Waarom […]

The post Hoe verander je een gewoonte – zonder dat je het merkt? appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
‘Oké, dan spreken we af dat ik iedere week een webinar geef. Als test. Na 3 maanden kijken we wat het effect is’, zei ik tegen mijn coach.

Eén webinar heb ik gegeven.

“Weten wat je moet doen en het toch niet doen is een big fail.” Vind ik.

Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan.
Waarom doe ik het nou niet?

Zodra ik iets moet doen val ik stil, er komt niets meer uit mijn handen.
Behalve dan het posten van mijn laatste hardlooprondje op Facebook, Instagram en Strava.
Én nog even mijn mail checken natuurlijk.

Toen ik gisteren bij de Appie in de rij stond om af te rekenen wist ik opeens mijn pincode niet meer, tot ik mijn vingers de 4 cijfers zag intoetsen. Opeens wist ik het: dáár zit mijn oplossing.

Wij zijn gewoontedieren

Onze hersenen bevatten neurologische paden voor het doorgeven van elektronische pulsen. Hoe meer je een bepaald gedrag herhaalt, hoe meer een pad een snelweg wordt. Ga maar na: zelfs alles wat je moeilijk vond bij je eerste autorijles kun je tegenwoordig zonder na te denken vloeiend uitvoeren.

Je kunt gewoontes veranderen

Zelfs al heb je jaren niet geschaatst of gefietst, zodra je begint lukt het weer. Je kunt je dus wel voorstellen hoe lastig het is een neurologische snelweg te onderbreken. Toch lukt het, denk maar aan toen je verhuisde: in het begin pakte je nog weleens de verkeerde afslag. Maar gelukkig slijt dat snel: je hebt er niets meer te zoeken.

Hoe verander ík mijn gewoontes?

Op Facebook en op Strava heb ik wél iets te zoeken. De likes, de reacties en de kudo’s voor mijn prestaties geven mij een goed gevoel. De constante honger om het aantal ongelezen reacties naar nul terug te brengen is sterk: een dag niet op Facebook is een dag niet geleefd. 

Ik moet dus zorgen dat ik niets meer te zoeken heb op Strava en Facebook. En voor gedrag dat ik wél wil moet ik een nieuwe weg aanleggen. 

De eerste stap is: Strava en Facebook van mijn telefoon verwijderen. De tweede stap is om andere uitdagende activiteiten te zoeken. Om te voorkomen dat ik mijn tijd toch aan social media ga besteden. Die strategie heb ik eerder gebruikt, bij het trainen voor de marathon. Al mijn trainingen, mijn voeding en mijn slaapgedrag stonden in het teken van het kunnen rennen van 42,195 km.

Wat is nog meer handig?

Iedere dag je doelstellingen opschrijven helpt. Het is een soort reminder, maar dan krachtiger. Probeer het maar eens. Onderzoek toont aan dat het opschrijven van doelen  helpt om het vol te houden.

En nu?

 1. Kies een gewoonte waar je vanaf wil
 2. Haal alle verleiding weg die de gewoonte in stand houdt
 3. Kies een concreet en uitdagend doel dat je héél graag wil bereiken
 4. Kijk welke dagelijkse gewoonte je dichter bij dat doel brengt
 5. Schrijf iedere ochtend je doelstelling op

Probeer nou maar.

 

 

Photo by David Bruyndonckx on Unsplash

The post Hoe verander je een gewoonte – zonder dat je het merkt? appeared first on Frank Bruining leert je vlijmscherp mediteren.

]]>
https://frankbruining.com/hoe-verander-je-een-gewoonte-zonder-dat-je-het-merkt/feed/ 0