Despacho: aandacht, dankbaarheid, respect en delen
12 juli 2014 
3 min. leestijd

Despacho: aandacht, dankbaarheid, respect en delen

Het zijn nogal wat woorden die hierboven als titel staan. Het zijn de woorden die de betekenis geven aan gevoelens die ik belangrijk vind. Maar ook de gevoelens van mensen om mij heen. De despacho is voor mij het ritueel, de symboliek die voorbij aan deze woorden gaat. Zoals een verhaal diep kan raken, kan een despacho ceremonie het diepste gevoel van verbinding in jou naar bovenhalen. In stilte, samen, het bekende en het onbekende.

Een despacho is een offer dat wordt gedaan om te ‘bidden’ voor geluk, gezondheid, succes, dankbaarheid en/of om zware energie weg te nemen. Het is een eeuwenoud gebruik in Peru waarbij de Paqo’s (sjamaan/priesters/healers) deze bijzondere rituelen uitvoeren ten behoeve van de gemeenschap.

Een despacho bestaat uit een papier waarop verschillende ingrediënten worden geplaatst.

despachoHet begint meestal met het plaatsen van Kintu’s. Dat zijn 3 cocabladeren. Daarop komen dan watten, rozen, noten, mais, chocolade, snoepfiguurtjes (dieren), kruiden, (nep)geld en ga zo maar door.

Deze inhoud is niet zomaar een samenraapsel van wat voorhanden is. Met veel respect, aandacht en vooral intentie wordt het door de paqo in de despacho geplaatst. En daar gaat het vooral om. De intentie en de aandacht.

De symboliek van de inhoud is heel simpel. Zo staan de watten voor de wolken. Wordt de inhoud zachter gemaakt met anijszaad, rode en witte rozen voor vrouwelijk en mannelijk. Mais voor groei en geld voor succes. En zo zijn er nog tientallen ingrediënten.

De deelnemers komen voor een despacho. Dat kan zijn om de Aarde te eren, maar ook om de Ayni te herstellen. Ayni is de wederkerigheid, de balans tussen geven en nemen. En de despacho, als offer, is zeer geschikt om op energetische wijze deze Ayni te herstellen.

In Peru zijn wel 100 verschillende despacho’s te vinden. Voor ieder item (van huis bouwen tot een reis maken) of doel is wel een despacho samen te stellen.

Het begint met het ‘ademen’ in de Kintu’s. Je krijgt allemaal cocabladeren. Je ‘zegent’ deze met jouw intentie die je hebt voor de ander in jouw groep. Dus dat wat je de ander wenst, geef je aan de bladeren. En vervolgens geef je dat aan die ander. Zo doe je dat voor heel de groep en krijg jij ook zelf deze Kintu’s.

despacho vuurNa dit proces worden de verschillende dingen in de despacho geplaatst.

Met intentie en gezegend door de groep en de paqo.

Wanneer dit helemaal klaar is, wordt het pakketje dichtgevouwen. De paqo gaat daarna met dit pakket langs iedereen om ‘zware energie’ weg te nemen. Als dat gedaan is, gaat het pakket het vuur in.

De kracht van een despacho ligt in de intentie. Met heel veel aandacht voor elkaar en het proces deel je iets heel bijzonders. Iets heel ouds en essentieels.

De dankbaarheid die ik heb ervaren en die ik heb mogen delen tijdens dit ritueel is niet te omschrijven. De stilte die ontstaat is werkelijk waar mooi.

In deze wereld wordt veel gezien als normaal. Het water uit de kraan, de zon die opkomt en het eten dat we dagelijks hebben. Een despacho laat je even stil staan voor dat waar je dankbaar voor bent, voor de wensen die je hebt, voor de steun die er is en de magie om ons heen.

  • Pak een vel papier
  • Schrijf op dat vel papier waar je dankbaar voor bent
  • Wat je graag nog zou willen bereiken (indien van toepassing)
  • Waar je vanaf wilt
  • Maak eventueel wat tekeningen erop, voeg wat dingen uit de natuur toe (bloemen, blaadjes, zaden etc)
  • Vouw het mooi samen
  • Verbrand het of begraaf het met respect
  • Wees oplettend in veranderingen in je omgeving en in jezelf

Als je het hebt gedaan, laat in de reacties weten wat het heeft opgeleverd voor je.

Over de schrijver
Engelien
Door

Engelien

op 04 Jun 2016

Dank je wel Frank voor dit prachtige verhaal!

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 06 Jun 2016

Graag gedaan en dank je wel voor je reactie!

Tonnie elena
Door

Tonnie elena

op 05 Jun 2016

Vind dit mooi Frank. Het laat me beseffen hoeveel ik heb en waar ik de laatste tijd aan voorbij ga.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 06 Jun 2016

Dank je wel. Leef bewust!

Reactie plaatsen