De kracht van het woordje 'niet'. Als je het op deze manier inzet
13 april 2010 
2 min. leestijd

De kracht van het woordje 'niet'. Als je het op deze manier inzet

Je hebt dat vast vaker gehoord. Het woordje ‘niet’ kennen de hersenen niet. Onze ‘mind’ kan daar niets mee. Of misschien wel ‘denk eens NIET aan een roze olifant’. En wat plopt erop…. juist!

En ga eens na wat wij vaak tegen onze kinderen zeggen. Onderaan een handige tip!

Even een misverstand uit de weg ruimen. Het gaat er namelijk niet om dat je hersenen het woordje niet niet herkennen. Het zou veel verklaren, maar iets klopt er namelijk niet.

Verkeerd geprogrammeerd?

Stel iemand zegt ‘ je mag hier niet roken’. Wat er dan gebeurt: je krijgt mogelijk direct een innerlijk beeld van het roken of van een sigaret. Vervolgens wordt er een streep door dit plaatje gezet (of op een andere manier maak je jezelf duidelijk dat je niet mag roken). Maar het is al in een fractie van een seconde duidelijk, je wilt roken. Toen ik nog rookte kreeg ik juist trek in een sigaret op het moment dat ik een verbodsbord ‘niet roken’ zag.

Andersom kan ook. Beter zelfs!

Maak een beeld van dat wat je wel wilt. Hoe meer je een beeld kan vormen van wat je wilt, hoe meer je je lijf in beweging gaat krijgen om het te doen. Hoe meer je je gemotiveerd voelt om de volgende stap te zetten.

Deze oefening moet je echt doen.

Eerst dit een paar keer lezen en dan even je ogen dicht. Stel je voor dat je een citroen in je handen hebt. Voel hoe de citroen in je hand ligt, de dikke schil, de temperatuur. Leg hem in gedachten voor je neer en snij de citroen met een scherp mes door midden. Voel hoe het mes door de schil heen snijdt. Terwijl je de twee helften voor je ziet, ruik je de typische citroengeur. Het is een sappige citroen. Neem daarom nu een grote hap van de citroen…

En? Misschien wat speeksel extra in je mond?

Als dit niet heeft gewerkt, dan misschien dit. Zie voor je hoe iemand met zijn nagels over het zwarte schoolbord gaat. Skreeetchhhh….

Doe het maar eens bij anderen 🙂

Beeld -> Actie

De volgende keer als iemand zegt dat je iets niet mag, of je tegen jezelf zegt dat je iets niet mag of kunt, maak er dan iets van dat je WEL mag of kunt. En niet omdat het woordje niet niet bestaat. Maar omdat je mind er een plaatje van moet maken om te weten wat je je niet wilt. En daar gaat het mis…

Gouden Tip!

Tegen kinderen kun je beter zeggen wat ze wel mogen/moeten. Dus op de stoep blijven in plaats van niet op de weg lopen.

Over de schrijver
Gerrit Heijkoop
Door

Gerrit Heijkoop

op 24 Apr 2010

Dit is zo waar! Mooi onder woorden gebracht.Een website die hier aan toegewijd is: http://www.remembertheice.com Het verhaal achter de man van deze website is dat hij op een dag zijn lokale kruidenier binnen liep, waar al jaren bij de kassa een bord stond met daarop "Don't forget the ice". Doel van dit bord was om mensen tijden de hete zomer ijsblokjes in zakken the laten kopen. Echter, er werd niet bijzonder veel ijs verkocht.Als experiment hebben ze de tekst van het bord veranderd in "Remember the ice". De rest van het verhaal laat zich natuurlijk raden: ijsverkopen gingen 3 keer over de kop!

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 24 Apr 2010

Jaaaaa. Mooi verhaal Gerrit. Zo is het!Dank en nog een mooi weekend. Frank

Rutger
Door

Rutger

op 05 Oct 2010

Een beproefde methode binnen de kinderpsychiatrie dit: het competentie-model. Prettig voor opvoeders en kinderen omdat 'wat mag' vele malen concreter en duidelijker is dan 'wat wel mag in plaats van dat wat niet mag'... Het geeft ook een goed gevoel aan ouders (merk ik) omdat je vraagt om vanuit een positieve houding op te voeden!

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 05 Oct 2010

He Rutger, dat is een mooie aanvulling zeg! Thanks

Wes
Door

Wes

op 26 Apr 2017

Beste,Ik ben een basketbaltrainer en werk als opvoeder in een topsport internaat en ben enorm gefascineerd over dit onderwerp. Bestaan er boeken omtrent deze techniek? Zo ja welke en bestaan er bijscholingen, websites etc...?Alvast bedankt

Reactie plaatsen