De Drie Zeven van Socrates
01 december 2014 
1 min. leestijd

De Drie Zeven van Socrates

Een van de meest inspirerende verhalen vind ik de ‘drie zeven’ wel. Wanneer we ons eens bewust afvragen wat we willen horen en of dat wat we horen ook wel juist is, kan er veel misverstand en achterklap voorkomen worden.

Bij mijn coach sessies heb ik het vaak over ANNA. En A.N.N.A. staat voor ‘Altijd Navragen Nooit Aannemen. Lees onderstaand verhaaltje en bedenk wat dat voor jou kan betekenen. Ik heb overigens niet gecheckt of dit werkelijk van Socrates komt, maar het mag de pret niet drukken.

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je iets vertellen over je vriend die…”

Socrates “Ho eens even”, onderbreekt Socrates hem. “Voordat je verder gaat. Heb je het verhaal dat je mij wilt vertellen gezeefd door de drie zeven?”
“De drie zeven? Welke drie zeven”, vraagt de man verbaasd.

“Laten we het proberen”, stelt Socrates voor.

“De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt?”
“Nee, ik hoorde het vertellen en…”

“Ah juist! Dan is het toch zeker wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds wat je over mijn vriend wilt vertellen?”
Aarzelend antwoordt de man: “Eeeh nee, dat niet. Integendeel…”

“Hm”, zegt de wijsgeer. “Laten we dan de derde zeef gebruiken. Is het noodzakelijk om mij te vertellen wat jou zo opwindt?”
“Nee, niet direct noodzakelijk”, antwoordde de man.

“Welnu”, zegt Socrates glimlachend. “Als het verhaal dat je vertellen wilt, niet waar is, niet goed is en niet noodzakelijk is, vergeet het dan en belast mij er niet mee.”

Over de schrijver
Lia
Door

Lia

op 18 Feb 2016

Prachtig verhaal en goed om te hanteren dank je wel. Groetjes lia.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 08 Mar 2016

Dank je wel Lia.

Godelieve Huberland
Door

Godelieve Huberland

op 19 Aug 2016

Prachtig verhaal maar vooral goed om dagdagelijks toe te passen!!! Super bedankt

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 19 Aug 2016

dank je wel Godelieve. En inderdaad dagdagelijks toepassen is belangrijk!

Mariëlle Weisfelt
Door

Mariëlle Weisfelt

op 21 Aug 2016

Mooi verhaal. U lijkt me een wijze ziel. Niets is zo boeiend als het gedrag van mensen. Daarom maak ik theater. Samen met een ander theater maatje. Wij heten Mijnheer Dut. Theater is een mooie spiegel voor mensen. Helemaal als je op maat werkt met rollenspel. Toevallig gaan we aankomende donderdag een kennis maken met NLP. En hoe kom ik bij u? Ik wilde De wiekslag van de Garoeda bestellen. En ik zag uw recensie. Ik werd nieuwsgierig naar het gezicht achter de tekst en dus zocht ik u even op. Fijne avond nog!

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 22 Aug 2016

Dank je wel. Wat een mooie reis om zo bij mij aan te komen. Ik ben benieuwd naar wat je van de Garoeda vindt.

Simone
Door

Simone

op 08 Feb 2017

Prachtig! Leerzaam en heel wijs.

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 08 Feb 2017

Dank je wel Simone!

Martin Vermeij
Door

Martin Vermeij

op 10 Feb 2020

dit is een waarheid als een koe! Dank je. Dit is wat Socrates wist: meer dan hij dacht, hij wist één ding zeker, zei hij, dat hij niets wist. Dit is niet weten, dit is vragen, en dat is zijn Socratische waarheid: altijd vragen, niets zomaar aannemen. ANNA perfect, Martin

Frank Bruining
Door

Frank Bruining

op 17 Feb 2020

Mooi! Thanks voor je reactie.

Reactie plaatsen