De Drie Zeven van Socrates
De Drie Zeven van Socrates

De Drie Zeven van Socrates

Een van de meest inspirerende verhalen vind ik de ‘drie zeven’ wel. Wanneer we ons eens bewust afvragen wat we willen horen en of dat wat we horen ook wel juist is, kan er veel misverstand en achterklap voorkomen worden.

Bij mijn coach sessies heb ik het vaak over ANNA. En A.N.N.A. staat voor ‘Altijd Navragen Nooit Aannemen. Lees onderstaand verhaaltje en bedenk wat dat voor jou kan betekenen. Ik heb overigens niet gecheckt of dit werkelijk van Socrates komt, maar het mag de pret niet drukken.

Het verhaal van de drie zeven

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je iets vertellen over je vriend die…”

Socrates “Ho eens even”, onderbreekt Socrates hem. “Voordat je verder gaat. Heb je het verhaal dat je mij wilt vertellen gezeefd door de drie zeven?”
“De drie zeven? Welke drie zeven”, vraagt de man verbaasd.

“Laten we het proberen”, stelt Socrates voor.

“De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt?”
“Nee, ik hoorde het vertellen en…”

“Ah juist! Dan is het toch zeker wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds wat je over mijn vriend wilt vertellen?”
Aarzelend antwoordt de man: “Eeeh nee, dat niet. Integendeel…”

“Hm”, zegt de wijsgeer. “Laten we dan de derde zeef gebruiken. Is het noodzakelijk om mij te vertellen wat jou zo opwindt?”
“Nee, niet direct noodzakelijk”, antwoordde de man.

“Welnu”, zegt Socrates glimlachend. “Als het verhaal dat je vertellen wilt, niet waar is, niet goed is en niet noodzakelijk is, vergeet het dan en belast mij er niet mee.”

Door

Lia

op 18 February 2016

Prachtig verhaal en goed om te hanteren dank je wel. Groetjes lia.

Door

Godelieve Huberland

op 19 August 2016

Prachtig verhaal maar vooral goed om dagdagelijks toe te passen!!! Super bedankt

Door

Frank Bruining

op 19 August 2016

dank je wel Godelieve. En inderdaad dagdagelijks toepassen is belangrijk!

Door

Mariƫlle Weisfelt

op 21 August 2016

Mooi verhaal. U lijkt me een wijze ziel. Niets is zo boeiend als het gedrag van mensen. Daarom maak ik theater. Samen met een ander theater maatje. Wij heten Mijnheer Dut. Theater is een mooie spiegel voor mensen. Helemaal als je op maat werkt met rollenspel. Toevallig gaan we aankomende donderdag een kennis maken met NLP. En hoe kom ik bij u? Ik wilde De wiekslag van de Garoeda bestellen. En ik zag uw recensie. Ik werd nieuwsgierig naar het gezicht achter de tekst en dus zocht ik u even op. Fijne avond nog!

Door

Frank Bruining

op 22 August 2016

Dank je wel. Wat een mooie reis om zo bij mij aan te komen. Ik ben benieuwd naar wat je van de Garoeda vindt.

Door

Simone

op 8 February 2017

Prachtig! Leerzaam en heel wijs.

Reactie plaatsen